Syrien: Lite mer mat

Vi bodde mestadels på budgethotel under vår resa, men (med undantag för första natten) på rena, ordentliga sådana. På de flesta hotellen fick vi frukosten serverad på en plåtbricka (föga upphetsande) med nybakt bröd, hårdkokt ägg, oliver, smör, marmelad och en frukt. Och så te på det. Men på ett av hotellen, som kanske egentligen borde kallas pensionat, åt man frukost i familjens vardagsrum, och den var riktigt god. Vi fick blandad juice (läs smoothie), flera olika bakverk, vanliga baguetter och flera pålägg. Och så kokta ägg förstås.

Frukost på pensionat-hotellet

När vi bodde på Beit Zafran, det fiiina hotellet, fick vi en otrolig frukost. Tyvärr hade jag lite för ont i magen för att uppskatta den till fullo, men jag tror Christopher tog igen det med råge.

För det första satt vi på takterassen under tak, med solen skinande på oss. För det andra var det bara vi och ett annat bord med två där och två i servispersonalen. Och servicen var perfekt. Perfekt. Hör ni? Peeerfekt. Jag kan inte nog betona den grymma servicen.

Vi fick nypressad apelsinjuice i champagneglas, och fick välja mellan te eller kaffe. Vi valde te, och så fort vi tagit två klunkar fick vi påfyllning. Jag tror de fyllde vår tekopp ca 5-6 gånger under en halvtimme. Minst.Sen fick vi in en korg med baguettebitar och rykande färska croissanter. När vi ätit varsin croissant så fylldes det på med nya rykande färska.

Förutom diverse pålägg (tre sorters ost, något slags vegetarisk paté och marmelader) fanns det fruktsallad, en slags mannagrynsröra, oliver, dippor och såser och säkert en hel faderulla som jag glömt. Och inte fick jag med mig kameran heller. Ni får helt enkelt tro mig när jag säger att det var en utomordentlig frukost, syrisk i grunden men med en kontinental touch. Underbart.

Som om det inte var nog, kom också kocken som vi lagat mat med veckan tidigare och småpratade lite och undrade så att allt var till belåtenhet. Perfekt, ni hörde att jag sa det va?! Tyvärr tog jag inte med mig kameran till frukosten, men jag hoppas beskrivningen är nog.

När vi inte beställde in allehanda mezze på restauranger så åt vi en hel massa schwarma. Såå goda! Den allra allra godaste åt vi i den ganska tråkiga staden Hama, och som vanligt snubblade vi över stället, såg hur poppis det var och bestämde oss för att testa. Näst bäst var stället bakom Umayyadmoskén i Damaskus. De kände igen oss till slut, och vi behövde inte betala förrän Christopher hade ätit så många som han orkade (oftast två).

Dessa var de fantastiska från Hama. Sååå gott!

Ibland var det lite dålig timing och vi missade att äta lunch helt för att det inte fanns så mycket att äta där vi befann oss, så vi hade alltid lite snacks som nödproviant i väskan.

I Damaskus när min mage var dålig åt vi faktiskt västerländsk mat på ett schysst ställe, som vi hittat rekommenderat på en blogg. Det blev pizza, med oerhört mycket ost (även för mig som älskar ost), men god.

Det var det sista inlägget om syrisk mat för denna gången. Återkommer när jag lagat lite själv.

3 reaktioner till “Syrien: Lite mer mat

  1. Hotellfrukostar kan verkligen vara något av det bästa som finns.
    Vi fick en makalös sådan i somras när vi var i Thailand. Den sämsta har vi nog fått på en va resorna till Bulgarien… grönt vatten som skulle vara juice, hugaligen!
    Det har verkligen varit så intressant att läsa om er resa, ett underbart resereportage!

  2. Karin: Ja, det var det! 🙂

    Mårtenssons: Kan tänka mig att de har fina frukostar i Thailand! Det gröna vattnet låter inte som någon höjdare. Usch & fy! Tack så jättemycket! Sista inlägget idag, så nu är det tillbaka till köksreportage 🙂 Trevlig helg på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s