Grön sparris med pocherat fasanägg

Jag kan sällan låta bli att köpa på mig ovanliga eller intressanta matvaror när jag ser dem, så när jag stötte på fasanägg i lördags var jag helt enkelt tvungen att köpa några. Ank- och vaktelägg är ju desto vanligare, men fasanägg har jag inte sett tidigare.

Äggen är ganska små (men betydligt större än vaktelägg), lite gråa i skalet och hade ganska hårt skal dessutom. Smaken var lite annorlunda jämfört med hönsägg, men är svår att beskriva. Tänk er skillnaden mellan kyckling och vild fågel och så applicera det på äggen, så smakade de. 🙂

Grön sparris med pocherat fasanägg, 2 portioner

8-10 gröna sparristjälkar

2 fasanägg

vitvinsvinäger

smör

salt

tryffelolja

Bryt av den träiga biten på varje sparris. Lägg i kastrull och täck med kokande vatten. Salta. Låt koka några minuter tills de är halvmjuka, låt rinna av. Fyll en annan kastrull med kokande vatten och 1/10 vitvinsvinäger. Reglera temperaturen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i taget i en mugg och sänk ner i det kokande vattnet. Lägg på lock och ta upp ägget med hålslev efter 2 minuter, lägg i en skål med kallt vatten. Pochera båda äggen på samma gång eller efter varandra. Under tiden äggen pocheras, värm en klick smör i en stekpanna och stek sparrisen några minuter. Fördela på två tallrikar, strö på salt. Lägg ett ägg på varje tallrik, ringla över lite tryffelolja.

4 reaktioner till “Grön sparris med pocherat fasanägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s