Det har inte blivit mycket matlagning denna veckan, jag har bara varit ute och ränt. Så nu långtar jag efter hemmagjord mat något fruktansvärt, men det kommer det inte riktigt att bli ikväll, jag är alldeles för trött. Men de har färska räkor med skal i affären, en sallad går snabbt att svänga ihop, och att koka några ägg och vispa ihop en aioli orkar jag. Och så får det bli vitlöksbröd till. Jag vet inte hur många fredagar under min barndom jag åt just detta, för fredagar var den kväll när mamma var trött och ville ha någt gott, festligt och snabbt på bordet. Då blev det skaldjur, som vi älskar.
Men förra veckan när jag faktiskt hade tid att laga mat, så svängde jag ihop en nudelsallad. Från boken Nigella Express som jag tycker bara blir bättre och bättre för varje gång jag tittar i den. Salladen är ruggigt lätt att göra men riktigt god. Perfekt till lunchlådan dagen efter! Vill man ha kött till, så föreslår jag marinerade kycklingspett.
Sesam- och jordnötsnudlar, 4 portioner
Dressing:
1 msk sesamolja
1 msk vitlöksolja (eller vanlig olivolja)
1 msk soja
2 msk sweet chilisås
100 g jordnötssmör
2 msk limesaft
Sallad:
125g sockerärtor
150 g böngroddar
1 röd paprika, strimlad
2 vårlökar, skivade
550 g kokta, avsvalnade äggnudlar
20g sesamfrön
4 msk hackad koriander
Blanda ingredienserna till dressingen i en skål. Blanda i allt utom sesamfrön och koriander. Blanda väl. Och tillsätt gärna lite extra olivolja om du tycker det blir för torrt. Strö över sesamfrön och koriander.
Här festar vi också till det med lite skaldjur och god fisk ikväll, enkelt och underbart gott.
Ha en bra helg/
Anki o Håkan
Ja, visst ar det. Och det slar en takeaway med hastlangder!
Helt i min smak. Perfekt snabb mat att svänga ihop en fredag, njuta och bara koppla av.
Ja, det är det fredagar är till för, eller hur?!
verkar jättegott!
Tack!