Härliga lördag! Förutom lite allergiska besvär pga platanerna (som dessutom är inplanterade, hmpff!) så njuter jag i fulla drag av våren i London. Vi har sommarvärme (runt 20 grader) på dagarna och igår sparkade jag av mig strumporna. Solen skiner idag igen, och snart blir det en runda på stan.
Men först måste jag tipsa om ett löjligt gott recept från Ottolenghi. Det kommer från hans kokbok plenty, och vi var helt saliga när vi åt detta förra veckan. Jag har haft boken ett tag men inte haft tid att laga så mycket från den. Det ska det dock bli ändring på, för det är en grym bok, av detta recept att döma.
Det jag lagade förra veckan var leek fritters (som jag inte riktigt kan översätta till svenska), men det är en sorts purjolöksplättar med spiskummin, chili, kanel, gurkmeja och mald koriander i. Kryddblandningen är fantastisk och vi suckade av lycka när vi åt plättarna. Såsen som hör till passar ypperligt till med vitlök, citron och färsk koriander. En riktigt fräsch vegetarisk rätt som passar fint som förrätt, tillbehör eller varmrätt.
Det är ett lite omständigt recept som genererar mycket disk, men det är det lätt värt! Testa detta är ni snälla, ni kan helt enkelt inte bli besvikna. 🙂
Ottolenghis leek fritters, 4 portioner
450 g trimmad purjo
5 shalottenlökar, finhackade
150 ml olivolja
1 färsk röd chili, urkärnad och strimlad
25 g persilja, finhackad
3/4 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk kanel
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 äggvita
120 g vetemjöl special
1 msk bakpulver
1 ägg
150 ml mjölk
55 g osaltat smält smör
Kall sås:
100 g grekisk yoghurt
100 g gräddfil
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk citronsaft
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
20 g persilja
30 g koriander
Börja med den kalla såsen, mixa all ingredienser i matberedare eller med stavmixer.
Skär purjon i 2 cm breda bitar, skölj och torka torrt. Sautera purjo och shalottenlök i hälften av oljan över medelvärme i ca 15 minuter eller tills purjon blivit mjuk. Häll över i en stor bunke och tillsätt chili, persilja, kryddor, socker och salt. Låt svalna något.
Vispa äggvitan till vitt inte allt för hårt skum och vänd ner det bland grönsakerna. Blanda mjöl, bakpulver, ägg, mjölk och smält smör i en annan bunke. Blanda ner smeten i grönsaksblandningen.
Värm 2 msk av den resterande oljan i en stekpanna på medelvärme. Fördela hälften av smeten till fyra plättar och stek i 2-3 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg på hushållspapper och håll varma i ugn. Stek resterande plättar i resten av oljan. Servera varma tillsammans med såsen.
Oj, vilken massa ingredienser. Tror jag nöjer mig med att titta på din bild! 🙂
Mycket ingredienser, absolut, men alla kryddorna har man ju i skåpen, och en del av det andra med. 🙂
Låter intressant och gott! Perfekt vardags/lunchmat!
Tack!
Trist med allergi
Hoppas att vårvärmen väger upp för den. Hade du bott hemma i Sv hade du inte haft det lika varmt och skönt, förutom idag, då det äntligen slog till och värmde på ordentligt.
Spännande recept!
Åh vad härligt att ni också hade det varmt och härligt idag, det gör så mycket för humöret. Och visst väger dte upp allergin, bara man sover med stängda fönster. 🙂
Lät gott ända till vi kom till spiskummin och gurkmeja, då tappade vi Anki eftersom det inte är hennes kryddor… Trist, men kryddning åt Indiska hållet får jag ha för mej själv.
/Håkan
Det är tur Anki gillar sushi annars hade jag tappat hoppet! 🙂
hallå, spiskummin som är så gott! :=)
Exakt!
Jag kan bekräfta, ”Plenty” är en helt underbar kokbok…
Härligt! 🙂
De här ska jag göra till lunch idag, tjoho!
Hurra!! 🙂
Uppdate: Sitter och äter dom as we speak – LÖJLIGT GODA!!
Så kul att höra! Bra recept är till för att spridas. Ottolenghi är så himla bra! 🙂