Ottolenghis leek fritters

Härliga lördag! Förutom lite allergiska besvär pga platanerna (som dessutom är inplanterade, hmpff!) så njuter jag i fulla drag av våren i London. Vi har sommarvärme (runt 20 grader) på dagarna och igår sparkade jag av mig strumporna. Solen skiner idag igen, och snart blir det en runda på stan.

Men först måste jag tipsa om ett löjligt gott recept från Ottolenghi. Det kommer från hans kokbok plenty, och vi var helt saliga när vi åt detta förra veckan. Jag har haft boken ett tag men inte haft tid att laga så mycket från den. Det ska det dock bli ändring på, för det är en grym bok, av detta recept att döma.

Det jag lagade förra veckan var leek fritters (som jag inte riktigt kan översätta till svenska), men det är en sorts purjolöksplättar med spiskummin, chili, kanel, gurkmeja och mald koriander i. Kryddblandningen är fantastisk och vi suckade av lycka när vi åt plättarna. Såsen som hör till passar ypperligt till med vitlök, citron och färsk koriander. En riktigt fräsch vegetarisk rätt som passar fint som förrätt, tillbehör eller varmrätt.

Det är ett lite omständigt recept som genererar mycket disk, men det är det lätt värt! Testa detta är ni snälla, ni kan helt enkelt inte bli besvikna. 🙂

Ottolenghis leek fritters, 4 portioner

450 g trimmad purjo

5 shalottenlökar, finhackade

150 ml olivolja

1 färsk röd chili, urkärnad och strimlad

25 g persilja, finhackad

3/4 tsk mald koriander

1 tsk spiskummin

1/4 tsk gurkmeja

1/4 tsk kanel

1 tsk socker

1/2 tsk salt

1 äggvita

120 g vetemjöl special

1 msk bakpulver

1 ägg

150 ml mjölk

55 g osaltat smält smör

Kall sås:

100 g grekisk yoghurt

100 g gräddfil

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk citronsaft

3 msk olivolja

1/2 tsk salt

20 g persilja

30 g koriander

Börja med den kalla såsen, mixa all ingredienser i matberedare eller med stavmixer.

Skär purjon i 2 cm breda bitar, skölj och torka torrt. Sautera purjo och shalottenlök i hälften av oljan över medelvärme i ca 15 minuter eller tills purjon blivit mjuk. Häll över i en stor bunke och tillsätt chili, persilja, kryddor, socker och salt. Låt svalna något.

Vispa äggvitan till vitt inte allt för hårt skum och vänd ner det bland grönsakerna. Blanda mjöl, bakpulver, ägg, mjölk och smält smör i en annan bunke. Blanda ner smeten i grönsaksblandningen.

Värm 2 msk av den resterande oljan i en stekpanna på medelvärme. Fördela hälften av smeten till fyra plättar och stek i 2-3 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg på hushållspapper och håll varma i ugn. Stek resterande plättar i resten av oljan. Servera varma tillsammans med såsen.

18 reaktioner till “Ottolenghis leek fritters

  1. Trist med allergi :/ Hoppas att vårvärmen väger upp för den. Hade du bott hemma i Sv hade du inte haft det lika varmt och skönt, förutom idag, då det äntligen slog till och värmde på ordentligt.

    Spännande recept!

    1. Åh vad härligt att ni också hade det varmt och härligt idag, det gör så mycket för humöret. Och visst väger dte upp allergin, bara man sover med stängda fönster. 🙂

  2. Lät gott ända till vi kom till spiskummin och gurkmeja, då tappade vi Anki eftersom det inte är hennes kryddor… Trist, men kryddning åt Indiska hållet får jag ha för mej själv.
    /Håkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s