Räksoppa

Förra fredagen åt vi ju goda färska räkor med sallad, kokta ägg, majonnäs och vitlöksbröd till middag. Så efter att ha läst Lisas inlägg några dagar tidigare var jag tvungen att spara räkskalen och kokade fond som sedan med enkla medel blev en riktig god soppa.

Räksoppa, 2 portioner

Skal efter 350 g räkor med skal

2 morötter

5 cm purjo

1 bit rotselleri

1 tsk fänkålsfrön

1/2 msk tomatpuré

1 dl vitt vin

vatten

lite mer tomatpuré

2 dl grädde

dill

salt, vitpeppar

12 skalade räkor

Fräs grönsaker och fänkålsfrön i lite olivolja i en panna. Lägg i räkskalen och fräs tills de vitnar. Häll i tomatpuré och fräs lite till. Häll i vin och vatten så det täcker. Lägg på lock och koka upp. Koka i 20 minuter. Stäng av plattan och dra från värmen. Sila över buljongen till en ren kastrull. Reducera till ungefär hälften. Smaka av. Häll i tomatpuré, salt, vitpeppar, torkad eller färsk dill och koka en liten stund. Sänk temperaturen och häll i grädde. Låt småputtra några minuter och servera rykandes varm. Lägg räkorna i botten på soppskålarna och slå soppan över. Funkar fint en varm dag bara man har ett glas kallt vitt vin till.

7 reaktioner till “Räksoppa

  1. Det var duktigt gjort! Låter riktigt gott! Vi äter färska skaldjur väldigt sällan. Önskar att jag hade en större frys så man kan frysa skalen. Så gott!!!

    1. Vi har miniliten frys aka frysfack, men jag brukar koka buljong och reducera och sen frysa in. Tar mindre plats iaf.

    1. Hoppas det går bättre denna gången, och koka räkskalen max en halvtimme, det är allt som behövs för att de ska ge smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s