Ännu ett recept från underbara kokboken Plenty av Yotam Ottolenghi. Boken har en sån bra inverkan på mig, för jag äter mer grönsaker än någonsin förr, men jag behövde absolut lite hjälp på traven för att göra grönsakerna intressanta.
Kombinationen sötpotatis och friskt citrongräs och skärpa från ingefära hade jag aldrig kunnat komma på, men smakerna riktigt gifter sig med varandra.
Ottolenghis sötpotatisklyftor med citrongräs-creme fraiche
900 g sötpotatis
salt
mald koriander
Sås:
200g creme fraiche
1/2 citrongräs
50 g riven färsk ingefära
saft och skal från 2 lime
salt
Till servering:
hackad röd chili
hackad färsk koriander
Skölj sötpotatisarna och skär dem i 8 klyftor vardera med skalet på. Täck en ugnsform med bakplåtspapper/smörpapper och pensla med olivolja. Lägg i sötpotatisen och pensla klyftorna med olja. Strö över salt och mald koriander. Baka på 210 grader ca 25 minuter.
Hacka citrongräset fint och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och dra medan sötpotatisen bakas i ugnen. Vid servering strö chili och färsk koriander över potatisen och servera med såsen till.
kvällsmaten är kirrad! TACK!
trevlig helg, kära du!
Tack detsamma!
Jag har aldrig ätit sötpotatis, smakar det mycket annorlunda mot vanlig potatis? 🙂 Verkar vara goda smakkombinationer.
Sötpotatis är ganska olik vanlig potatis. Den är dels betydligt sötare i smaken, mjukare och liksom lite trådig i konsistensen. Men jättegod! Tycker du ska prova! Klyftorna är verkligen hur lätta som helst, annars är mos också gott.