Pinocchio-tårta till pappa

Efter middagen på Trinity gick vi hem och högg in på en tårta som jag bakat bottnarna till på morgonen och svängde ihop där och då på kvällen. Receptet hittade jag hos härliga Kryddburken och enda ändringen jag gjorde var att lägga både vaniljkräm (färdigköpt) och vispad grädde mellan bottnarna. En motorcykel på toppen, sju ljus (ett för varje decennium) och blåbär emellan gjorde tårtan ganska manlig ändå. Sockerkaka och maräng är pappas favoritkakor så tårtan blev en fullträff. Och trots att vi var proppmätta orkade vi äta två bitar var av tårtan och den kändes inte alls så söt som den verkar.

Pinocchio-tårta, 6 portioner

100 g mjukt smör

1 ½ dl strösocker

5 äggulor

1,5 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5 äggvitor

2,5 dl socker

4 dl rice krispies

Vispa smör och socker pösigt, tillsätt en gula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör ner mjöl och bakpulver. Klä två runda formar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt.

Vispa äggvitorna till hårt skum tillsammans med hälften av sockret, tillsätt resten av sockret och vispa en stund till. Vänd försiktigt ner rice krispiesen. Bred ut marängen ovanpå smeten i formarna. Grädda ca 40 min i 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna. 

Fyll tårtan med vaniljkräm, vispad grädde och bär. Jag lade ett laget av detsamma på toppen också.

14 reaktioner till “Pinocchio-tårta till pappa

  1. den här tårtan brukade min mamma göra när jag var liten. fast hennes var lite mer gulaktig och med mandelspån på, så det var nog en något modifierad variant. jag är inte alltid jätteförtjust i tårtor, men din ser ut att vara en riktig höjdare! lyllos din pappa :=)

  2. Pinocchio-tårta är så sjukt gott. Lillasyster brukar göra det på sommaren då det finns gott om bär. Brukar älskas av alla.

  3. charlotta: Tack! Din mammas variant later inte heller fel! Men tror att det ska vara mandelspan pa originalet.

    Emmy: Ja, den var verkligen latt att tycka om. Inga konstigheter!

    karin: Tack!

  4. Den här brukar jag också göra, fast utan rice krisp. Ska testa att ha i det nästa gång och mer grädde också! 😀

  5. Jag har försökt o baka denna tårta FLERA gånger men jag lyckas aldrig få marängen frasig. Hur går man tillväga? Jag har redan försökt att få allt att bli så fettfri och torrt som möjligt 😦 men marängen blir alltid mjuk. Har du några tips? Ska man vispa äggvitorna längre?

    1. Fettfri skål behövs men äggvitan kan vara ny. Just att vispa upp med halva sockret och sedan tillsätta mer tycker jag funkar, har du vispat marängen på det viset? Tyvärr det enda jag kan komma på men ska spåna vidare. Hoppas du får till det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s