Sparrispaj med ramslök

Jag är en sådan person som alltid fryser, och trots att vi varit tillsammans i två år blir Christopher fortfarande förvånad när min näsa är iskall och han svettas. Så nu när det är vår och går mot sommar, så trivs jag så mycket bättre än under den kalla vintern. Det finns så mycket bra med våren (förutom pollen); spirande knoppar, blommande träd, värmande solstrålar och alla tidiga primörer.

I denna paj har jag kombinerat två av vårens enligt mig, godaste primörer – sparris och ramslök. Jag var nog aningen snål med ramslöken, så ta gärna i lite mer. Jag serverade pajen med fin kallrökt lax och en romsås med rikligt med dill i. Riktigt vårigt och gott.

Sparrispaj med ramslök, 6 portioner

Deg:

120 g mjukt smör

3 dl mjöl

1/2 uppvispat ägg

Fyllning:

2 buntar sparris

ca 6 ramslöksblad (eller mer)

100 g philadelphiaost

3 ägg + halvan som blev över från degen

3,5 dl mjölk

salt

vitpeppar

1 dl riven ost

Koka upp saltat vatten i en kastrull. Blanchera först ramslöken, den behöver i princip bara doppas. Bryt av den träiga delen på varje sparristjälk och blanchera sparrisen i ca 5 minuter. Häll genast av vattnet och låt svalna. Nyp ihop degen och tryck ut den i en pajform. Performera med en gaffel. Förgrädda ca 10 min i 200 grader. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Blanchera först ramslöken, den behöver i princip bara doppas. Bryt av den träiga delen på varje sparristjälk och blanchera sparrisen i ca 5 minuter. Häll genast av vattnet och låt svalna.

Fyll pajen med sparris och ramslök, klicka ut philadelphiaost, strö över riven ost. Vispa upp ägg och mjölk, salta och peppra och häll i pajen. Tryck ner osten i äggstanningen. Grädda ca 35 minuter i 200 grader eller tills den stelnat och blivit gyllenbrun.

Annons

7 reaktioner till “Sparrispaj med ramslök

  1. Jag älskar både ramslök och sparris så det här är något för mig! 🙂 Går säkert att snickra ihop ett alternativ till äggstanning.

  2. Vad roiligt att du använder ramslök..jag tycker det är sällan någon i min umgängeskrets som gör det.Det är ju jättegott..:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s