Ramslöksmajonnäs

I fredags hade vi lite plockmat med sallad, tigerräkor, bröd och god ost, och så huvudrollen – ramslöksmajonnäs, till middag.

Jag hade lite ramslök kvar som behövde användas upp och jag suckade ju av välbefinnande när jag fick smaka ramslöksmajonnäs på Trinity, så det var inte svårt att komma på vad jag skulle göra med de sista bladen. Nu spelar såklart min majo inte alls i samma liga som deras, men efter att den fått stå och dra ett tag blev den grymt god. Och något som är så gott måste ju ätas upp, så både lördag och söndag har vi ätit samma förrätt (som jag gladeligen kunnat äta varje dag resten av livet), nämligen grön sparris med ramslöksmajonnäs, lagrad parmesan, lite olivolja och salt. Helt fantastiskt gott!

Ramslöksmajonnäs

6-7 ramslöksblad

2 dl matolja (eller annat ej smakrik olja) + eventuellt mera

2 äggulor

1,5 tsk dijonsenap

salt

vitpeppar

Mixa oljan med ramslöksbladen tills du har en så slät olja som möjligt. Blanda äggulor, senap, salt och peppar i en bunke och vispa ihop, fortsätt vispa med elvisp och häll i örtoljan i en tunn stråle. Om du vill ha en tjockare majonnäs så tillsätt mera matolja. Jag märkte att majonnäsen var tjock samma kväll som jag gjort den, men att den efter ett dygn i kylskåpet blivit lite tunnare.

Sparris med ramslöksmajonnäs och parmesan, 2 portioner

8 sparrisstjälkar

ramslöksmajonnäs

parmesan, jag använde parmigiano reggiano

extra virgin olivolja

flingsalt

Bryt bort den träiga delen på sparrisarna. Koka i lättsaltat vatten ca 4-5 minuter. Låt rinna av. Lägg en rejäl klick majonnäs på varje tallrik. Lägg sparrisen bredvid, hyvla över parmesan, ringla över olja och en nypa salt. Servera genast. Eventuellt med gott bröd till.

About these ads

10 reaktioner på “Ramslöksmajonnäs

  1. sv: det lustiga är att när man blandar curry, saltgurka och citronsaft får curryn en annan smak, den kommer liksom lite i bakgrunden, det gillar jag, men om jag var du skulle jag nog halvera curryn iaf :)

  2. Pingback: Lammfilé med rotsellerigratäng och portvins- och karljohansås | Matarkivet

  3. Å ramslök, det har jag inte fått mig någon i år. Vi försöker odla egen, men den är minsann svårflirtad. Jag har annars hört att den växer som ogräs, så jag kanske ska vara försiktig med vad jag önskar mig… men det här låter ju himla gott!

  4. Pingback: Calamari, klyftpotatis, sparris och ramslöksmajonnäs | Matarkivet

  5. Pingback: Pilgrimsmusslor med bacon och ramslöksmajonnäs | Matarkivet

  6. Pingback: Mammas ramslökssoppa | Matarkivet

  7. Pingback: Favorit i repris: sparris med ramslöksmajonnäs och parmesan | Matarkivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s