Ugnsbakad kyckling med za’atar och citron med klassisk potatissallad

I England är det mer regel än undantag att man äter söndagsstek varje söndag. Jag tycker det är en riktigt trevlig tradition men nu är det är varmt och fint väder ute känns det lite väl stabbigt med roast potatoes, gravy och yorkshire pudding. Så i söndags blev det en vårig version med ugnsbakad kyckling med fräscha smaker som za’atar, sumac och citron och en klassisk potatissallad med dijonsenap i. En god sallad på det så är middagen klar. Riktigt, riktigt gott!

Ugnsbakad kyckling med za’atar och citron med klassisk potatissallad, 2 portioner

1 mellanstor kyckling

30 g rumsvarmt smör

1 msk za’atar

1 tsk sumac

1/2 citron

salt, svartpeppar

400 g nypotatis

1,5 dl creme fraiche

2 msk majonnäs

2 tsk dijonsenap

salt, vitpeppar

klippt gräslök

Sätt ugnen på 200C. Skölj kycklingen och lägg den i en ugnsfast form. Blanda smör och kryddor, samt rivet skal från citronen. Skär jack i skinnet längs med bröstet och tryck in mycket smör där. Klappa ut det längs med filéerna. Bred resten av smöret över kycklingen. Salta och peppra lite extra. Lägg citronen inuti kycklingen. Sätt in i ugnen ca 1h. Den är klar när det kommer klar vätska när du gör ett snitt vid lårfästet eller vrider loss ena låret. Låt vila en stund innan servering.

Koka potatisen, låt svalna. Skär i tärningar. Blanda creme fraiche, majonnäs, senap och kryddor. Blanda i potatisen. Klipp i gräslök innan servering och rör om.

Annonser

7 reaktioner till “Ugnsbakad kyckling med za’atar och citron med klassisk potatissallad

  1. Vi har en påse sumak som ligger i kryddskåpet, helt oanvänd och bortglömd-till nu i alla fall. Ett bra tips till vad vi kan göra med den, vi tackar för detta!
    Söndagsstek till söndagsmiddag är en härlig tradition, så gott!

  2. Låter supergott! Håller med om att man vill ha lite vårigare smaker nu. Själv har jag massa kött i frysen som jag skulle kunna göra en mustig köttgryta av, men det känns helt fel just nu, så jag lägger dem på grillen istället! 🙂 Hoppas att du har haft en härlig helg! 🙂

  3. jag råkar ha båda za’atar och sumac hemma, vad kul! äter ju dock inte kyckling men man borde väl kunna adoptera den där kryddblandningen till quornfiléer också?

  4. Mårtenssons: Så bra att jag kunde hjälpa till. Köpte en stooor påse sumak i Syrien, så lär bli några recept till. 🙂

    Helena S: Inte fel att kunna trolla på det viset! Hoppas du också haft en bra helg.

    charlotta: Det passar nog utmärkt med quorn istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s