I måndags åt vi den här trevliga tallriken till middag. Fisken heter Mahi Mahi och kommer ursprungligen från Hawaii, men vår fiskades vid den spanska kusten. Inte så bra för miljön kanske, men vi var nyfikna på denna nya fisk i sortimentet. Den var fast och fin i konsistensen och smakade mycket fisk trots att jag bara kryddat den lätt med citronpeppar och stekt den i smör. Till hade vi kokt nypotatis, stekt purjo och förvällda rädisor, som Anna så fint tipsade om. Och så den goda såsen. I Mastering the Art of French Cooking heter den mock hollandaise, ungefär låtsashollandaise. Den smakar lite som hollandaise och den innehåller smör och äggula men den ingrediens som det finns mest av är faktiskt buljong. Så den är mindre fet än originalet och riskerar inte att spricka som en hollandaise. Perfekt en vardag tyckte vi. Med lite hackad persilja ser rätten dessutom lite mindre beige ut… 😉
Låtsashollandaise, 4 portioner
30 g smör
30 g mjöl
350 ml kokande buljong (vatten + fond/tärning funkar utmärkt)
1 äggula
2 msk grädde
salt & vitpeppar
1-2 msk citronsaft
60-120 g mjukt smör
Smält smöret (30g) i en kastrull, häll i mjölet. Rör ihop, slå sedan i all buljong på en gång. Vispa ordentligt. Ta av plattan.
Blanda äggula och grädde i en skål. Häll buljongblandningen droppvis i skålen under vispning. När hälften hällts i så häll resten i en stråle under vispning. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Häll tillbaka såsen i kastrullen, hetta upp och låt koka i 5 sekunder. Ta av plattan. Tillsätt citronsaft, salt och peppar.
Precis innan servering så vispa i valfri mängd smör, lite i taget. Lägg eventuellt i hackad persilja. Servera genast.
Roligt att du gillade de kokta rädisorna, Hanna 🙂 Har klämt i mig flera hekto nypotatis i kväll, de är så söta och goda just nu.
Låter bra, nypotatis är ju bara hur gott som helst. Nästan godast kalla med en klick smör och salt.. 🙂