Müsli/granola

Inspirerad av Helena Ljunggrens chokladgranola testade jag att göra min egen müsli/granola. Jag har ju som bekant en känslig mage och kan därför inte äta för mycket fibrer, eller vissa sorters fibrer, så att köpa färdigblandad müsli är rätt svårt för mig.

Det gick riktigt snabbt och lätt att göra egen och när jag inser hur osöt min blev trots en hel del socker i, så fick jag verkligen upp ögonen för hur mycket socker det måste finnas i färdigköpta flingblandningar. Bättre att göra egen!

Jag hade mestadels havre i min, för det mår magen bra av, men också rice krispies och cornflakes för att spexa till det lite. Nötter, torkad frukt (förutom möjligvis russin) m.m. går bort för min del. Och så hällde jag i lite vaniljessens.

Riktigt gott! Och tillsammans med fetyoghurt blir det en god och mättande frukost!

Vaniljmüsli, 2 stora burkar som på bilden

400 g havregryn

150 g rice krispies

100 g cornflakes

125 ml vatten

125 ml socker

50 ml olja

en nypa salt

3 msk sirap

1 tsk vaniljessens

Häll ut flingorna i en stor form med höga kanter, blanda runt lite. Blanda de andra ingredienserna och häll över flingorna (eller koka ihop till sirap, men det behövdes inte). Blanda runt. Rosta i 150 grader ca 40 min – 1 timme. Rör runt emellanåt. Låt svalna helt innan det hälls i lufttäta burkar. Jag lade en bakduk över formen och lät den svalna över natten.

Annons

10 reaktioner till “Müsli/granola

 1. Egen gnaola/müsli är bäst. Mina barn fullkomligt trycker i sig mängder av de jag brukar göra själv. Ja, läs på ett paket nästa gång du är i affären, man blir chockad…

 2. Har faktiskt aldrig provat att göra egen, köper av ett märke som är sockerfritt och som vi tycker är gott. Kollar man paketen när man väljer så blir man ganska chockad av allt som tillsätts…

 3. Katarina: Ja, verkligen!

  Emmy: Jag förstod vad du menade. 🙂 Ska verkligen läsa på paketen nästa gång. Inte ofta jag äter musli, förrän nu när jag gjorde egen, och tur är väl det…

  Mårtenssons: Chockad är rätta ordet! Sist köpte jag ändå en sk ‘nyttig’ variant med dinkel, men den var riktigt söt den med.

  Linda: Ja, gör det! 🙂

  Helena S: Se det som bra kritik, den lär ju vara god!

 4. Tack för tipset! Har verkligen börjat tycka om att göra och äta egen müsli! Det är ju så enkelt också. Har hittills gjort en med kanelsmak och en med äppelsmak men inte med vanilj så det kanske får blir nästa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s