För att undvika femtioelva inlägg om vår mezzekväll i fredags grupperar jag recepten lite, snällt va?! 🙂
Ett måste på mezzebordet är några röror/dippor till brödet. Hummus är såklart den vanligaste och alltid gott och såhär gjorde jag min:
Hummus, 6 portioner på buffé
1 burk (400 g) kikäter, avrunna
en skvätt vatten
olivolja
2 msk tahini
2-3 msk citronsaft
salt
vitpeppar
1/2 vitlöksklyftor
Häll citronsaft, tahini, vatten och kikärter i en matberedare (alt använd stavmixer) och häll i lite olja. Mixa och häll på olja tills önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar, vitlök och eventuellt mer citron och tahini.
Nästa dip är nästan lika vanlig som hummus i Mellanöstern men ganska okänd (i alla fall jämfört med kompisen hummus) här i väster. Finvarianten har jag gjort här med mald mandel, men fattigvarianten på ströbröd är också god. Vi fick lära oss i Syrien att om det var en bra restaurang så var det mandel i denna dip, en bra regel att gå efter.
Muhammara, 6 portioner på buffé
120 ml mald mandel (eller ströbröd)
2-4 vitlöksklyftor
1/2 liten lök, finhackad eller 1 tsk lökpulver
het chilipuré (jag importerade min från Syrien, men sambal oelek och inlagd paprika kan nog funka istället)
70 ml tahini
70 ml granatäpplemelass
salt
mald spiskummin
cayenne peppar om mer hetta önskas
60 ml olivolja
Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med spiskummin och salt. Dippen ska vara ungefär lika tjock som hummus. Låt stå ett tag innan servering.
Flatbread är ett måste till mezze, och det godaste gör du själv. Detta recept hittade jag i Hugh Fearnley Whittingstalls River Cottage Everyday och det är busenkelt att göra. Vi fick några över och jag kan meddela att de är precis lika goda nästa dag.
Flatbread, 8 st
250 g vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olivolja/rapsolja
150 ml varmt vatten
Mät upp mjölet i en bunke, tillsätt salt. Blanda vatten med olja och häll det i skålen i en stråle under omrörning med en slev/trägaffel. Blanda väl och knåda med händerna några minuter. Täck över skålen med plastfolie/bakduk och låt degen vila i en kvart. Dela degen i åtta lika stora delar, kavla ut var och en med rikligt med mjöl. Värm en torr stekpanna riktigt varm, sänk sedan värmen till mellanvärme och stek bröden på järnet, ett efter ett. Servera.
Tack för recepten! Muhammara har jag inte ätit förut, låter också mycket gott 🙂
Ja, den ar himla god. Stark, men god! 🙂
Mezze är så underbart gott och kul att bjuda på. Det där receptet på flatbread måste jag testa, har bara gjort på kallt vatten och varit ”så där” nöjd.
Dessa blev mycket bättre än jag vågat hoppats. Tror oljan spelar in. Degen känns som en riktig deg och är riktigt lättarbetad.
Den röran vill jag testa! Hoppas jag ramlar över granatäpplemelass!
Ja, hoppas det! Borde väl gå att hitta?!