Mezze: Bakad aubergine och fylld zucchini

När vi var i Syrien köpte jag såklart med mig en massa matvaror hem. Och kort därefter köpte jag Ottolenghis vegetariska kokbok Plenty (som jag för övrigt avgudar) och i den använder han mycket av det jag släpade med mig hem från resan. Perfekt eller vad?!

Från Plenty lagade jag bland annat fylld zucchini och bakad aubergine med granatäpplekärnor. Jag har i stort sett följt recepten, men gjort dem veganska om det behövts. Särskilt den enkla auberginerätten gillade jag, medan Christopher fastnade för den fyllda zucchinin.

Bakad aubergine med granatäpplekärnor, 4 portioner eller 6 på buffé

2 mellanstora auberginer

olivolja

timjan

1,5 dl sojagrädde

1 vitlöksklyfta

saften av 1/2 citron

salt

peppar

granatäpplekärnor

Dela auberginerna på längden och lägg med skalet ned i en ugnsform. Snitta snyggt krisskross-mönster med en kniv utan att skära igenom skalet. Häll/pensla på olivolja i omgångar så att det sugs upp.

Strö över rikligt med timjansblad och några hela stjälkar. Salta och peppra. Baka i 200 grader ca 40 minuter. Låt svalna helt.

Blanda sojagrädden med vitlök, citron, salt och peppar. Ringla över såsen precis innan servering och strö över granatäpplekärnor.

Fylld zucchini, 4 portioner eller 6 bufféportioner

1 lök, finhackad

1 msk olivolja

110 g ris (jag använde aborio)

(1 msk gula russin – dessa uteslöt jag)

1 msk pinjenötter

2 msk hackad persilja

½ tsk kryddpeppar

½ tsk mald kanel

½ tsk mald nejlika

½ tsk torkad mynta

3 mellanstora zucchini

3 msk citronjuice

180 ml kokande vatten

1 ½ msk socker

salt & peppar

Stek löken mjuk, tillsätt sedan ris, pinjenötter, alla kryddor och hälften av citronjuicen. Stek på låg värme i 5 minuter. Dela zucchinin längsgående och gröp ur kärnorna tills de liknar båtar. Lägg båtarna i en stor stekpanna, fyll dem med risblandningen. Häll sedan vatten, resten av citornsaften, lite salt och sockret runt om. Låt sjuda under lock i 30-40 minuter, eller tills riset är mjukt. Ös emellanåt. Det kan hända att vattnet kokar bort, tillsätt då mer kokande vatten. Låt svalna helt innan servering. Strö över hackad persilja vid servering.

5 reaktioner till “Mezze: Bakad aubergine och fylld zucchini

  1. Jag måste bara säga att din blogg är helt underbar! Blir alltid lika glad när jag kikar in och du har uppdaterat =)

    1. Riktigt bra recept. Förresten Amy – den kokboken är som gjord för dig. Bara vegetariska recept och de är grymt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s