Sagolikt god auberginelasagne

Ni vet ibland när allt faller på plats och middagen blir sådär otroligt god att man nästan faller baklänges? Det hände oss igår.

Jag har lagat en vegetarisk lasagne med philadelphiaost ganska mycket, och den är riktigt god, men inte perfekt. Förra veckan fick jag för mig att laga en auberginegratäng med pancetta och buffelmozzarella (recept kommer) som var helt galet god, problemet var att utan kolhydrater blir varken Christopher eller jag mätta, så det hade behövts något till, så jag har sedan dess spånat på att kombinera dessa två godingar och skapa en grym vegetarisk lasagne. Och det gjorde jag minsann! Sorry om jag låter mallig, men det var så jäkla gott. Fråga Christopher om ni inte tror mig. 😉

Testa detta, pretty please? Ni kommer inte att ångra er.

Det här med att ha grädde och creme fraiche på toppen av en lasagne istället för bèchamel har jag lärt mig av fina LinneaLinneas skafferi och det blir tokgott. Äras den som äras bör.

Auberginelasagne, 3 portioner (kanske 4, men den är så god att man äter mycket av den)

2 auberginer

olivolja

400 g passerade el krossade tomater av bra kvalitet

4 msk vatten

1,5 tsk grönsaksfond

1 msk Heinz chilisås

en nypa brunt socker

2-3 msk balsamvinäger

torkade italienska kryddor

salt & peppar

1 pkt färska lasagneplattor

150 g Philadelphiaost

1 dl creme fraiche

1/2 dl grädde

1 dl riven smakrik ost, jag använde Emmenthaler

Skala auberginerna och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Stek dessa mjuka i rikligt med olivolja på hög värme. Gör under tiden tomatsåsen. Häll tomater, vatten, fond, vinäger, socker i en kastrull och låt koka upp och koka en stund så den tjocknar. Smaka av med italienska kryddor, salt och peppar.

När såsen och auberginerna är klara, så börja lägga ihop lasagnen. Tomatsås i botten på en gratängform, sen lasagneplattor, mer tomatsås, aubergine, philadelphia, sen lasagneplattor, tomatsås osv. Avsluta med lasagneplattor och lite tomatsås om du har över. Blanda creme fraiche och grädde, salt och vitpeppar och bred över lasagnen. Strö på osten. Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Njuuuut!

15 reaktioner till “Sagolikt god auberginelasagne

  1. Jaha, men då får man väl ta och prova det här då! Passar ju bra nu, när jag helst bara vill äta vegetariskt! 🙂

  2. Vet du, det här är ett tecken! Jag skulle sätta mig vid datorn och leta efter ett bra recept på auberginelasagne, men innan letandet läste jag lite bloggar och hittade en länk till dig. Och DET HÄR receptet är det första jag ser! Klart jag ska laga det här =D tack för receptet!

  3. Klart vi vill testa, det räcker ju att läsa ingredienserna för att falla som en fura!

    Såg att du lagt till oss bland dina länkar, så kul och hedrande – tack!

    Ha en finfin helg,
    Anki

    1. Så bra! Sorry, trodde att jag hade haft med er innan, så blev helt paff när jag såg att ni inte var med. Men det är ju åtgärdat nu i alla fall. Ha en fin helg ni med!

  4. Aubergine är min absoluta favorit grönsak. Jag kan äta hur mycket som helst 🙂 Har också testa i lasagne (men då med andra grönsaker) och det är urgott, ska testa med bara aubergine.

    1. Bästa grönsaken ever! Och du måste testa auberginen med timjan och granatäpplekärnor isf, perfekt för aybergineälskare som vi. 🙂

  5. Jag är ute på bokmärka-finfina-recept-turné, och det här receptet fastnar i filtret. Tack för inspiration! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s