Blomkålsterrin med parmaskinka

Eftersom mina föräldrar bor på landet en bit från Malmö flyger jag till och från Kastrup när jag hälsar på hemma. Och det bästa med det är att man kan shoppa danska mattidningar på väg tillbaka till London. Det gjorde jag sist jag var hemma. Fick tag i danska versionen av Mat & Vänner (Mad & Venner) och Spis Bedre. Den senare innehöll bland annat detta recept på blomkålsterrin som jag ville prova. Jag drog dock ner på gelatinet (4 blad lät mycket för drygt 3 dl vätska) och lade till lite persillade för mera smak.

Detta blev riktigt gott som förrätt och terrinen är otroligt enkel att göra. Perfekt att bjuda på då det verkar krångligare än vad det är… 😉

Det blir nog fler terriner framöver. Ska testa en variant med äggstanning som bakas i ugn och jämföra.

Blomkålsterrin

1 blomkålshuvud (ca 500 g)

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

en nypa salt

rivet skal från 1/2 citron

2 tsk persillade

vitpeppar

2 gelatinblad

Till servering: parmaskinka och crema di balsamico

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Koka mjuk i mjölken och grädden och saltet. Fiska upp buketterna och lägg i en plastfolieklädd brödform. Tillsätt citronskal, persillade och peppar till gräddblandningen. Krama ur gelatinbladen och blanda i gräddblandningen. Häll den i formen. Låt svalna helt, täck över och ställ i kylen över natten. Skär upp i skivor och servera med parmaskinka.

Annons

6 reaktioner till “Blomkålsterrin med parmaskinka

  1. Ja, terrin kan man ju inte skryta med att man lagat många 😉 Ingen alls helt enkelt… Men blomkålsterrin låter gott.

  2. det här låter som en riktig höjdare! jag är nämligen stormförtjust i blomkål, och allt med -terrin på slutet låter ju otroligt tjusigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s