Bread and butter pudding

Av någon anledning tyckte jag att det passade med en riktig söndagmiddag i helgen. Vi har mestadels ätit somrig mat nu när det blivit varmare, men det var faktiskt riktigt gott med kött, sås, potatis och traditionell efterrätt i söndags, men så var det ju ingen värmebölja heller.

Till efterrätt gjorde jag en typisk engelsk efterrätt, nämligen bread and butter pudding. Den ska göras på gammalt torrt bröd, vårt var nog en tre dagar gammalt, torrt men utan mögel. Om man använder färskt bröd så blir hela puddingen ‘blöt’, men om man använder gammalt bröd blir de översta bitarna frasiga, och det är det allra godaste med denna efterrätt.

Som så ofta annars, när jag vill prova en ny (för mig) traditionell engelsk rätt, vänder jag mig till, och litar blint på, Delia. Vi blev inte besvikna denna gången heller. Puddingen blev lagom söt och det blev riktigt gott med det syltade skalet i.

Bread and butter pudding, 6 portioner

6-8 skivor gammalt torrt bröd

smör

10 g syltat apelsinskal

(50 g russin)

275 ml mjölk

60 ml vispgrädde

1/2 dl strösocker

1/2 citron, skalet

3 ägg

riven muskotnöt

Smöra brödskivorna och en form. Dela brödskivorna på mitten och lägg hälften i formen. Strö över hälften av apelsinskalet (och russinen). Lägg på resten av brödskivorna och strö över resten av apelsinskalet (och russinen). Vispa samman grädde, mjölk, ägg, socker och citronskal. Häll det i formen. Strö över muskot. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Servera varm med kaffegrädde.

10 reaktioner till “Bread and butter pudding

 1. Jag har nog inte riktigt vant mig annu (efter nastan 4,5 ar har) vid brittiska efteratter och sotsaker. Nar vi har famijetraff med makens familj avstar jag alltid fran efteratt for jag faktiskt inte kan med dem trots att jag ar en sockerratta. Vad tycker du om britternas efteratter???

  Tack for en bra blogg, jag tittar in dagligen. Alltid lika kul!

  Halsningar Jenny fran Aberystwyth

  1. Jag tycker faktiskt om en del (men definitivt inte rice pudding!) och det min pojkväns mamma bakar/lagar är gott. Du får testa att laga något själv och piffa till det på ditt vis. 🙂 Tack för dina fina ord! Gissar att du bor i Wales, men har ingen aning om hur det ska uttalas, hihi.

 2. Jamän så annorlunda, i alla fall för mig. Den här typen av efterätter gör jag aldrig. Kanske jag skulle ta prova någon gång…

 3. Har aldrig testat detta. Här äter vi ju fattiga riddare, när man doppar bröd i äggsmet och steker. Pudrar över socker. Lite mindre smet, men ändå lite lika.

 4. Det är så kul det du skriver om Delia för hon är också min absoluta referens när jag ska dubbelkolla hur något är riktigt ”rätt” för brittisk mat, har tom ett utkast på gång bloggen om det 🙂

  1. Vad skoj, ska kolla upp ditt inlägg! Hon är iofs inte alltid supertraditionell, men hennes små twist är bara bra, tycker jag.

  1. Tänk dig fattiga riddare på typ vetebröd. Blir liksom sött men inter supersött och så lite eggigt geggigt (men på ett

    bra sätt) i botten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s