Brunch och Henley Royal Regatta

I England är societetskalendern i princip avskaffad, men ändå är the Ascot’s, Goodwood och Henley Royal Regatta stora företeelser, och jag, anglofil och sucker för allting brittiskt älskar sådana här evenemang. Vi var på Henley förra året med, och tittade på rodden med vår picknick-korg. I år valde vi att köpa biljetter till the Regatta Enclosure för att slippa trängseln.

Malin och Martin, Jess och Chris och vi, började dagen med en brunch hemma hos oss. Med champagne, ägg, rökt lax, croissanter, minipajer, blåbärsmuffins, bröd och pålägg. Riktigt förträffligt gott och trevligt.

På tågresan ut till Henley-on-Thames, blev det lite skumpa till och väl där blev det mest Pimm’s. Det är så kul att klä upp sig och sitta vid Themsen och titta på rodd, dricka just Pimm’s och titta på alla klänningar, stråhattar och randiga blazrar.

Allra bäst tyckte vi det var på kvällen när det seriösa folket börjat gå hem, och partyfolket ännu inte anlänt, och vårt enclosure var halvtomt med folk och vi kunde sitta allra längst fram och titta på tävlingarna.

När enclosuret stängde vid halv åtta, traskade vi över bron in till byn och åt en välbehövlig middag. Sen när vi skulle ta tåget hem hade det hänt en olycka så tågen stod stilla och flera hundra människor blev strandade. Vi lyckades få tag i en taxi och flydde i väntan på den till en pub för att undvika de överförfriskade folkmassorna.

Vädret var perfekt, ganska varmt men molnigt med lite solglimtar, och det var en underbar dag! Tack till alla inblandade!

Perfekta krämiga scrambled eggs, 6 portioner på buffé

6-8 ägg

1 dl grädde

en klick smör

salt, peppar

Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och lägg i smöret. Vispa ägg och grädde, salta och peppra. Häll i äggblandningen i pannan och sänk värmen. Rör runt med trägaffel eller plaststekspade medan ägge så småningom börjar klumpa sig. När de ser ut att vara nästan klara, ta pannan ifrån plattan och fortsätt röra. Smaka av med salt och peppar.

Minipajer med Saint Agure och purjolök, 12 stycken

80 g rumsvarmt smör

2 dl vetemjöl

1/3 uppvispat ägg

100 g Saint Agure i bitar

10 cm purjo, skivad

2 + 2/3 ägg (som blev över vid degen)

3 dl grädde

1 dl riven ost

Blanda smör, ägg och mjöl till en sammanhållande deg. Tryck ut i 12 aluminiumformar. Lägg ost och purjo i varje paj. Lägg riven ost i formarna. Blanda grädde och ägg, salt och peppar till äggstanning och fördela mellan pajerna. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera kalla, ljumma eller varma.

Blåbärsmuffins med mandel och citron, 12 stycken

Från tidningen Buffé. Jag gjorde mina som stora muffins istället för mindre kakor.

2 dl blåbär

125 g smör, smält

2 1/2 dl mald mandel (ca 150 g)

1 msk riven citronskal

4 dl florsocker

4/5 dl vetemjöl

5 äggvitor (1 2/3 dl)

Blanda mandel, citronskal, florsocker och vetemjöl i en skål. Tillsätt äggvitorna och blanda. Tillsätt smöret och blanda väl. Lägg nåbgra bär i botten av varje muffinsform. Fyll upp till 2/3 med smet. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 15 minuter.

8 reaktioner till “Brunch och Henley Royal Regatta

  1. Helt underbart! En sådan härlig brunch och så lite vin eller skumpa till… I love! Ni verkar haft en härlig dag trots incidenten med tåget. Pimm´s är ju så gott och jag kan tänka mig att det smakar ännu godare i dessa sammanhang i den ”rätta miljön”.

  2. Brunch är aldrig fel! Ska lägga upp recept på Ägg Royal, som jag fick hos min väninna. Den hade passat på ditt bord! 🙂

    Vilken härlig dag ni fick tillsammans!

  3. Åh vad kul! Hade jag bott i England hade jag definitivt också varit på det där, jag är nämligen också en sucker för sådant, haha. Vad fina ni är på bilderna!!

  4. Vilken härlig brunch! Och det låter roligt att glida in i den anglofila världen (med vetskapen om att man kan glida ur den igen när den känns trång 😉 )

    1. Mitt i prick, Anna. Ibland är det skönt att passa in, men ibland är det skönt att vara annorlunda 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s