Dessa möra kycklingspett är helt underbara. Kalla på picnic, doppade i salsa som tilltugg eller som en asiatiskinspirerad middag tillsammans med ris och jordnötssås. Hur gott som helst! Kycklingen kan med fördel marineras i 2 dagar, men minst över natten.
Kyckling, ris och jordnötssås behöver grönsaker tycker jag, så jag gjorde dels en asiatisk sallad med pak choi samt pressgurka med koriander och chili, som fint bryter av mot den feta såsen.
300 g kycklinginnerfilé
6 vitlöksklyftor, hackade
4 tsk torkad koriander
4 tsk farinsocker
1 msk svartpeppar (ja, så mycket)
2 tsk salt
120 ml soja
4 tsk hackad färsk ingefära (kan bytas ut mot torkad)
6 msk olivolja
Skär kycklingen i bitar, blanda ingredienserna till marinaden. Marinera minst över natten i kylskåp. Trä på spett och stek i olja.
Asiatisk sallad, 2 portioner
2 pak choi
100 g sugar snaps
en handfull rädisor, tunt skivade
3 salladslök, skivad
1/2 rödlök, i skivor
sesamfrön
1/2 lime, saften
olivolja
Blanchera pak choien och sugar snapsen. Lägg upp på fat, strö över lök, rädisor och sesamfrön. Häll över olja och limesaft.
Jordnötssås, 2 portioner
200 g kokosmjölk
3-4 msk smooth jordnötssmör
1 msk sweet chili-sås
1/2 lime, saften
Koka upp kokosmjölk, tillsätt jordnötssmöret och låt det koka ihop några minuter. Smaka av med sweet chili och limesaft.
Asiatisk pressgurka
1/2 slanggurka
matättika
3/4 dl socker
1 tsk salt
en skvätt risvinäger
1/2 röd chili, finhackad
koriander, hackad
Hyvla gurkan med osthyvel, blanda med chilin. Häll över socker, salt, ättika och risvinäger. Blanda i koriandern. Håller sig några dagar i kylen.
Jordnössås är så gott och kul med ny variant av pressgurka
Ja, visst 8r det!