Maränger med choklad och nötter

Som matbloggare föredrar jag om att leta inspiration hos andra bloggare framför receptportaler. Dels av anledningen att bloggarna uppdateras oftare och är mer personliga, men också för att varje blogg har sin egen prägel. Om jag har samma tycke och smak som en viss blogg vet jag att jag för det mesta tycker om det den bloggen lägger upp. Med en receptportal är det blandad kvalitet.

En blogg som jag tycker riktigt mycket om, och som jag skulle vilja laga det mesta ur, är Smitten Kitchen. Bloggen är omåttligt populär och även om Deb oftast lagar andras recept eller gör om dem, så vet jag att jag tycker om det hon lagar. Kvalitetsstämpel direkt!

För några dagar sedan provade jag hennes mammas recept på maränger eftersom kylen svämmar över av äggvita hos oss. Marängerna blev lagom söta, inte full sockerchock, och sötman bryts av ytterligare med hackad mörk choklad och nötter. I receptet rekommenderas pecannötter, men jag hade valnötter hemma och det funkade bra det med.

För övrigt är jag på jakt efter fler recept med äggvita, men helst inte fler maränger eller silverkaka. Sitter ni inne på något recept så tips gärna.

Maränger med hackad choklad och nötter, ca 20 st

Originalreceptet hittar ni här hos Smitten Kitchen. Nedan har jag räknat om det till europeiska volym- och viktmått.

2 äggvitor, rumstempererade
1/4 tsk salt
1/8 tsk vin-sten (cream of tartar (eng.) – jag använde dock bakpulver)
1 tsk vaniljessens
175 ml strösocker 
175 g mörk choklad, hackad
60 ml hackade nötter

Vispa äggvitan skummig. Tillsätt bakpulver, salt och vanilj. Vispa tills vitan börjar bli fast. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills marängen är fast och glansig. Vänd ner choklad och nötter. Klicka ut med matsked på bakplåtspapper. Grädda ca 25 minuter i 150 grader. Jag gräddade två plåtar samtidigt och bytte plats på dem i halvtid. Marängerna är klara när de blivit spröda, kontrollera genom att titta under till. Förvara i tätförslutande burk.

12 reaktioner till “Maränger med choklad och nötter

  1. Hoppas du får i många recept med äggvita i, för äggvitor det har jag mycket av här hemma nu när jag gör så mycket glass, maränger och silverkaka blir rätt tjatigt efter ett tag 🙂

  2. Macarons – nu kan du äntligen prova! En sats i var färg! 😉
    Mandelkakor, både den svenska varianten med punschkräm mellan och det italienska. Gräddbullar.

  3. Håller med dig om bloggarna. Många skriver också lite tips kring recepten. Vad som jan vara bra att tänka på eller om de misslyckats vad som då gick fel.
    Hm… Recept med bara äggvita. Jag vet att man behöver det i en del drinkrecept 😉 Och till sorbet.

  4. Ska kolla in Smitten kitchen direkt, såklart! Och vad ska man göra med äggvitor? Bra fråga. När jag bodde i USA åt jag ofta omelett som bara var gjord på äggvita – kanske kan det vara något? :=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s