Pinocchiotårta med dulche de leche och honeycomb

Som jag nämnt tidigarehade jag ett gäng äggvitor i kylen som jag ville göra mig av med, men inte slänga, och då tyckte jag det var bra att baka en tårta till jobbet, med maräng förstås.

Jag gjorde vanliga sockerkaksbottnar med hela ägg (annars brukar pinocchiosockerkakan ha endast äggulor så man kan använda vitorna till marängen och gå jämt ut) och gjorde sedan marängsmet med rice krispies a’la Kryddburken, för jag tyckte det blev så gott sist. Som fyllning hade jag dulche de leche (koka en oöppnad burk kondenserad mjölk täckt med vatten i 2 timmar, fyll på med kokande vatten efter hand som det avdunstar). Det var dock ganska svårt att breda krämen på marängen utan att den smulades, men gott blev det! Toppade sedan med osötad grädde och färdigköpta honeycomb-bitar.

Tårtan blev väldigt uppskattad på och beskrevs som dekadent, så den kommer jag att göra många gånger.

Pinocchiotårta med dulche de leche och honeycomb, 10 bitar

Sockerkaka:

175 g vetemjöl special

1 tsk bakpulver

3 ägg

175 g strösocker

175 g mjukt smör

1 tsk vaniljessens (el. 1 tsk vaniljsocker)

Sikta mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, vispa med elvisp. Fördela på två (lika stora) bakpappersklädda springformar.

Maräng:

5 äggvitor

2,5 dl socker

4 dl rice krispies

Vispa vitorna fasta, tillsätt sockret lite i taget. Vispa till riktigt fast skum. Vänd ner rice krispiesen. Bred ut ovanpå sockerkakssmeten i de båda formarna. Grädda i 150 grader ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så kakorna är färdiggrädade. Låt svalna helt.  

Fyllning:

1 burk (397 g) dulche de leche

3 dl vispgrädde, lättvispad

honeycomb eller annat krispigt godis

Lägg den ena bottnen på ett fat. Bred/klutta ut hälften av dulche de lechen ovanpå. Bredhälften av grädden på och strö över lite honeycomb. Upprepa och servera omgående.

7 reaktioner till “Pinocchiotårta med dulche de leche och honeycomb

  1. Detta receptet måste jag vidarebefodra till min syster. Hon älskar pinocchiotårta och detta måste ju bara bli ännu bättre!

  2. Låter, som en dröm! 🙂

    Ett tips är att koka DL ytterligare en timme och sedan vispa den med elvisp, så blir den mer lätthanterbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s