Som jag nämnt tidigarehade jag ett gäng äggvitor i kylen som jag ville göra mig av med, men inte slänga, och då tyckte jag det var bra att baka en tårta till jobbet, med maräng förstås.
Jag gjorde vanliga sockerkaksbottnar med hela ägg (annars brukar pinocchiosockerkakan ha endast äggulor så man kan använda vitorna till marängen och gå jämt ut) och gjorde sedan marängsmet med rice krispies a’la Kryddburken, för jag tyckte det blev så gott sist. Som fyllning hade jag dulche de leche (koka en oöppnad burk kondenserad mjölk täckt med vatten i 2 timmar, fyll på med kokande vatten efter hand som det avdunstar). Det var dock ganska svårt att breda krämen på marängen utan att den smulades, men gott blev det! Toppade sedan med osötad grädde och färdigköpta honeycomb-bitar.
Tårtan blev väldigt uppskattad på och beskrevs som dekadent, så den kommer jag att göra många gånger.
Pinocchiotårta med dulche de leche och honeycomb, 10 bitar
Sockerkaka:
175 g vetemjöl special
1 tsk bakpulver
3 ägg
175 g strösocker
175 g mjukt smör
1 tsk vaniljessens (el. 1 tsk vaniljsocker)
Sikta mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, vispa med elvisp. Fördela på två (lika stora) bakpappersklädda springformar.
Maräng:
5 äggvitor
2,5 dl socker
4 dl rice krispies
Vispa vitorna fasta, tillsätt sockret lite i taget. Vispa till riktigt fast skum. Vänd ner rice krispiesen. Bred ut ovanpå sockerkakssmeten i de båda formarna. Grädda i 150 grader ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så kakorna är färdiggrädade. Låt svalna helt.
Fyllning:
1 burk (397 g) dulche de leche
3 dl vispgrädde, lättvispad
honeycomb eller annat krispigt godis
Lägg den ena bottnen på ett fat. Bred/klutta ut hälften av dulche de lechen ovanpå. Bredhälften av grädden på och strö över lite honeycomb. Upprepa och servera omgående.
Detta receptet måste jag vidarebefodra till min syster. Hon älskar pinocchiotårta och detta måste ju bara bli ännu bättre!
Låter, som en dröm! 🙂
Ett tips är att koka DL ytterligare en timme och sedan vispa den med elvisp, så blir den mer lätthanterbar.
Ah, ska testa det nasta gang, tack Tina!
Tänk vad man kan göra med lite överblivna äggvitor….;) Låter ju smarrig! Har länge tänkt göra den där rice krispiskakan.
Ja, den ar himla god!
Vilken maffig tårta, ser supergod ut
Tack! 🙂