Första kvällen hemma: kräftor och hollandaise

Vi åkte ju till Skåne förra tisdagen och efter att vi blivit hämtade i Hyllie och ätit lunch och tittat i antikaffären på Katrinetorp och Provinsen hemmaomkring landade vi i sommarstugan. Då blev det först en GT och lite avkoppling i solen, sen kräftor till förrätt (för det hade jag önskat) och grillad fisk, kokt potatis och hollandaisesås till varmrätt.

Vi försökte hitta någon trevlig fisk på Ica, men det är stört omöjligt de dagar då fiskbilen inte är där. Det finns ju bara lax och torsk, både färsk och i frysdisken, men vi tog bland annat hällefisk och grillade.

För första gången testade jag att vispa hollandaise så som Annika på Smaskens gör, med kallt smör i kuber och det gick förträffligt bra, så så får jag göra alltid hädanefter. Skönt att slippa ett moment. 🙂

Efter maten gick jag och mamma ner till stranden en sväng och tittade på havet och någon ensataka segelbåt. Älskar att gå kvällspromenader vid stranden och andas havsluft!

Hollandaisesås, 4 portioner

3 äggulor

150 g (kallt) smör

1/2 – 1 msk citronsaft

salt & vitpeppar

Blanda äggulor med citronsaften i en teflonbottnad kastrull (ta den mindre mängden till att börja med och tillsätt mer på slutet om du vill). Skär smöret i kuber. Värm gulorna försiktigt på låg värme och vispa i några smörkuber i taget tills såsen tjocknat rejält. Rör om hela tiden. (Detta tar en god stund, men det är mindre risk att såsen spricker på detta vis. Om den ändå skulle spricka, lägg en ny äggula i en ren kastrull och montera i den spruckna såsen lite i taget under konstant omrörning.) Smaka av med salt och peppar. Häll över såsen i en kall skål eller såssnipa och servera genast.

7 reaktioner till “Första kvällen hemma: kräftor och hollandaise

  1. Åh, så härligt! Detta är svensk sommar… Ska testa detta receptet på hollandaisesås, verkar lite smidigare. Är ju så gott. Inte bara till fisk utan även till grönsaker.
    Men vad händer med båten?!

    1. Ja, rätt mkt smidigare faktiskt. Och visst är det gott?! Skulle kunna äta det bara… 🙂 Den låg förtöjd där bara.

  2. Så fina bilder, det andas verkligen sommar:) Tur ni inte är här nu, det bara regnar och regnar:(
    Hollandaisereceptet får vi kanske ta och testa, även om vi aldrig lyckats med våra försök till att göra bea…

    1. Usch vad trist med en massa regn! Lovar att det är lättare att vispa ihop såsen på detta vis. Testa, sen kan ni göra likadant med bean.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s