En Victoria sponge eller Victoria sandwich är nog en av de mest ur-brittiska kakorna, och mångas favorit. Det är i princip två runda, fasta med saftiga sockerkaksbottnar med sylt och grädde emellan. Vill man festa till det lite extra kan man också lägga skivade jordgubbar emellan, som jag gjort här.
Receptet på sockerkakan är Delias och världens enklaste. Mät upp alla ingredienser i en skål, vispa med elvisp och häll över i formen. Låt bottnarna svalna helt innan du lägger fyllningen emellan. Lite florsocker på locket gör att kakan ser lite godare ut, men det är verkligen en lätt kaka att baka och i alla fall här i England gör den alltid succé.
Victoria sponge, 8 portioner
175 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 rumstempererade ägg
175 g mjukt smör
175 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
Fyllning:
3 dl vispgrädde, sötad med en tesked socker
1 dl jordgubbs- eller hallonsylt
100 g jordgubbar, skivade – kan uteslutas
Sikta mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Vispa med elvisp tills allt har blandats ordentligt. Fördela mellan två smörade runda, lika stora formar. Baka i 175 grader ca 35 minuter. Låt ugnsluckan vara stängd de första 30 minuterna, så kakan ej sjunker ihop. Testa med en provsticka så att kakan är klar. Låt svalna helt.
Bred sylten å den ena bottnen när den svalnat helt. Lägg eventuellt jordgubbar ovanpå. Vispa grädden ganska hårt och bred ovanpå. Lägg på den andra bottnen. Pudra med florsocker och servera. Förvara i kyl p g a grädden om den ej ska ätas meddetsamma.
En reaktion till “Victoria sponge”