Gillar ni kinamat? Mitt svar på den frågan är tvetydigt. Jag tycker verkligen inte om det vi kallar kinamat hemma i Sverige, där allt är dränkt i frityrsmet och sötsur sås. Men riktig kinesisk mat är riktigt gott, som t ex dumplings, revben som smälter i munnen, majrovekaka (turnip cake) och såklart pekinganka.
Peking anka kallas också crispy and aromatic duck, och det är precis så pekinganka ska serveras, med krispigt skinn, mört kött och den omisskännliga smaken av five spice.
När jag tog mig an ankan hemma, var jag bergsäker på att jag hade five spice hemma, men icke. Men genom att googla mig till ingredienserna; sechuan peppar, fänkål, stjärnanis, kanel och nejlika, som jag tacksamt nog hade i kryddskåpet tog det inte många sekunder att få till en kryddblandning med hjälp av morteln.
Först sköljde jag ankan och lade den i ett durkslag. Sen hällde jag en vattenkokare full av hett vatten över ankan, lade den på galler med folie under i en braspanna och lät den krispa till skinnet i ca 40 minuter. Därefter borstade jag fågeln lätt med olivolja och klappade fast kryddblandningen. Ca 1 timme och 15 minuter senare doftade det ljuvligt i köket och ankan var klar. Liksom med pulled pork, ska man dra isär köttet, men här serverar man det huller om buller med det krispiga skinnet.
Till måste man servera hoisinsås (plommonsås, som jag hade ambitionen att göra själv, men det får bli till nästa gång), stickor av gurka och vårlök och kinesiska pannkakor.
Jag hade beställt pannkakor från Waitrose, men de var slut, så jag gav mig ut på jakt i de andra matbutikerna hemmavid, utan resultat, så en lunchrast traskade jag till China Town istället och handlade både plommonsåsen, ett 17 x 6-pack (!) med pannkakor, en bambu-steamer och lite annat. Hur billigt som helst och så mycket jag skulle kunna köpa i den mataffären. Allt från stora färska krabbor till en gigantisk påse med torkad svamp.
Åter till ankan, så testa detta, för det är helt galet gott. Galet! Och inte alls så svårt att göra själv som man kan tro. Den som kom på smakkombinationen i denna rätt borde få pris!
Inspiration till att laga peking anka hittade jag bland annat hos Hanna på Swedish meatball eats London och hos Jamie Oliver, men eftersom jag har en viss oförmåga att följa recept gjorde jag på mitt eget sätt.
Pekinganka, 2-4 portioner (knappt fyra för en vanlig anka, man äter gärna ganska mycket…)
1 anka
1 kanna kokande vatten
olivolja
salt
five spice eller egen blandning (2 stjärnanis, lika delar sechuanpeppar och fänkål, lite mindre av kanel och nejlika. Jag blandade också i lite nyriven muskot. Mortla.)
Tillbehör:
1 gurka
1-2 buntar vårlök/salladslök
hoisinsås
kinesiska pannkakor
Skölj ankan och lägg i durkslag. Häll en panna/kanna med kokande vatten över den, så vänd den under tiden. Låt rinna av någon minut. Ta en braspanna och täck bottnen med folie. Lägg på ett galler och placera ankan på gallret. Sätt in i 120 grader ca 40 minuter. Ta ut braspannan och stryk ankan med ett tunt lager olivolja runt om. Klappa in rikligt med salt och kryddblandningen. Höj ugnen till 175 grader och ställ in ankan igen. Låt den stå inne ca 1 timme 15 minuter, vänd några gånger under tiden. Den ska få en ganska brun färg, skinnet ska bli riktigt krispigt (vänder du inte blir det bara krispigt på ovansidan) och köttet ska vara precis genomstekt. Man kan äta anka rosa också, men just till denna rätt är det godast med genomstekt.
Låt köttet vila lite, dra sen av köttet med två gafflar. Servera med tillbehören. Pannkakorna serveras med fördel i steamern och ångas först lite lätt så de blir ljumma.
Gillar faktiskt inte kinamat, men det här ser riktigt gott ut
🙂
Sedan jag var i HK har jag blivit lite av en näsrynkare när det gäller kinesisk mat, antagligen för att det var så svårt att få tag på bra veg-mat. Sedan är det klart svårt att generalisera och säga att all kinesisk mat är sådan, för det är nog olika från region till region!
Jag åker mot Stockholm vid kvart i 5 på söndag – vad sägs om en fika i anslutning till det?
Var det så svårt att få tag på veg-alternativ? Tycker att jag ätit en hel del vegetariskt, men visst är det fokus på fläskkött. Sydkinesisk mat (typ dim sum) borde inte vara så svårt, men mer norrut är det mer köttfokuserat.
Det passar jättebra. Jag mailar mitt nummer, inte säkert internet i mobilen funkar… :s
Duktig du är, som gör det själv! 🙂
Ett tips om du vill testa ute någon gång. China Garden på Möllan har två olika menyer. En försvenskad variant och en tvättäkta kinesisk och från den kan man beställa Pekinganka med en helt fantastisk sås till!
Tack! 🙂
Det namnet ska jag skriva upp! Tack för tipset!
Vi såg ett tvprogram en gång om just Peking anka och hur den kom till och hur den görs ”på riktigt”. Jösses Amalia vilket jobb:) Din stil verkar mycket enklare så det köper vi helt klart!
Och revben på ”kinesiska” mmmm
Ja, det kan vara ganska så jobbigt att hänga, torka osv.
Håller med dig. Min mamma är helt övertygad om att kinamat är fritterade saker med sötsursås och därför gillar hon det inte.
Anka har jag inte testat att laga själv. Det står på min testalista.
Ungefär så tycker min mamma med, men jag ska övertala henne att äta riktig kinamat här, inte alls så flottigt.
Ankan ser verkligen fin ut! Och så gott med plommonsås just nu, ett bra sätt att ta hand om en riklig skörd. 🙂