Den godaste smulpajen

Hemma säger vi smulpaj och i England säger man crumble, och trots att det betyder samma sak så är det ändå små skillnader mellan crumble och smulpaj. Jag tror det beror på förhållandet smör till torra ingredienser och att vi i Sverige har mer smör. En engelsk crumble är ofta sandigare och kakigare, medan en svensk är mera i klumpar. Oavsett vilken man gör är det gott, även om jag nog gillar den engelska snäppet bättre, i alla fall om det är min kompis Gaby som gjort den. Hennes crumble är den bästa jag ätit tills för bara någon vecka sedan. Då ville Jess göra en crumble på äpplen och vi konsulterade hennes pojkvän Chris mammas gamla Delia-bok. Sagt och gjort, en crumble stod snart i ugnen och den försvann i ett nafs. Jösses, så god! Hemligheten? Brunt socker. Inte riktigt farinsocker, utan det mörkare, mjukare bruna sockret, som enligt mamma ska finnas hemma också. I brist på det skulle jag nog använda mörkt muscovado framför just farin, men det är en smaksak. Delias recept var lysande, men lite väl torrt, så jag laborerade lite med förhållandena hemma och kom fram till detta recept, som är helt sjukt gott. Premiärbakningen blev med röda plommon, som fint kontrasterar den mustiga sötman. Om man vill ha en snudd på religiös efterrättsupplevelse så gör en sats av den rårörda vaniljkrämen och servera till. Ojojoj… Denna sorts crumble som är så mustig i smaken, passar fint nu i höst, kanske efter en god gryta eller viltmiddag?! Den godaste crumblen, 4 portioner 8 plommon el. motsvarande annan frukt/bär 100 g mjukt smör 200 g vetemjöl 135 g brunt socker (soft brown sugar) 1 tsk bakpulver Smörj en form. Skölj plommonen och ta ur kärnorna. Klyfta och lägg i formen. Mät upp alla ingredienser i en skål. Blanda med trägaffel och häll i formen. Baka ca 30 minuter i 175 grader.

Annonser

6 reaktioner till “Den godaste smulpajen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s