Jag älskar hemmagjord pizza och har länge använt mig av ett degrecept från Annas mat. Det är ett mycket bra recept, men jag kände att det var dags att prova något nytt,; nämligen ett riktigt italienskt recept. Receptet är inte komplicerat alls, men känns väldigt annorlunda i konsistensen än det jag tidigare använt. Det starka 00-mjölet gör det lättare att kavla ut eller forma pizzadegen och den håller ihop bättre. Dessutom blir bottnen riktigt krispig och god även på en vanlig plåt (kall dessutom) i en vanlig ugn.
Receptet tillhör Gennaro Contaldo, mannen som lärt Jamie Oliver allt han kan om italiensk mat. Här kan ni se en filmsnutt med honom där han bakar pizza hemma i sin vedugn. Receptet på tomatsås är dock mitt eget.
500 g 00-mjöl
1 tsk salt
1 tsk torr jäst
325 ml ljummet vatten
Blanda mjöl och salt i en bunke. Strö i jästen. Blanda och tillsätt vattnet samtidigt som du rör om med en trägaffel. Knåda sedan degen smidig. Dela i två bitar och rulla till runda bollar. Lägg bollarna i bunken och pudra med mjöl. Täck med bakduk och ställ på varmt ställe. Låt jäsa i 90 minuter. Tryck till degbollarna när de jäst färdigt och kavla ut med lite mjöl till valfri tjocklek. Toppa med valfri topping och baka i 225C, i mitten/nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
Tomatsås, till en sats pizzadeg
200 g passerade tomater
en skvätt vatten
1-2 msk balsamvinäger
2 tsk italienska kryddor, torkade
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk brunt socker
salt, svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en teflonbottnad kastrull. Låt koka upp och koka kraftigt för att reducera till hälften, under omrörning. Låt svalna.
Margheritatopping till 1 pizza:
1/2 sats tomatsås
olivolja
1 buffelmozzarella
en näve basilikablad
Kavla ut pizzan och ringla på lite olivolja. Bred på tomatsås. Riv mozzarellan i bitar och fördela över pizzan. Lägg på basilika. Ringla över lite olivolja. Baka i 225C, i mitten/nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
Salamitopping till 1 pizza:
1/2 sats tomatsås
olivolja
200 g saucisson
1 vitlöksklyfta, pressad
oregano
Kavla ut pizzan och ringla på lite olivolja. Bred ut tomatsåsen. Riv mozzarellan i bitar och fördela över pizzan. Fördela salamin/saucisson. Pressa över vitlök. Toppa med torkad oregano. Baka i 225C, i mitten/nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
Så gott det ser ut 🙂 Jag har börjat tillägga lite honung i min pizzadeg och jag tycker att smaken på botten blir så mycket godare!
I Annas recept är det också honung, men saknade det faktiskt inte i detta recept.
Jag gör sällan pizza hemma, inbillar mig att jag inte kan få det att smaka bra, men din med mozzarella ser GRYM ut! Får kanske ge det en chans i alla fall? =)
Testa! Kan lova att det var gott, och ännu mer mozzarella hade gått bra det med 🙂
Var detta recept bättre då? Hörde nyss talas om oo-mjöl, var hittade du det? Skulle vara kul att prova! (:
Ja, det blev det, krispig och fint i botten och lattbakat. 00-mjöl är starkt italienskt mjöl som används till bl a just pizza och pasta.
Pizza är så många gånger godare när man gör den själv än när man hämtar hem den. Din ser verkligen inbjudande ut, så gott med mozzarellaosten på.
Ja, mozzarella förhöjer, säskilt buffel-varianten!
Vi gjorde också hemmagjord pizza häromdagen! Och gott blev det. Tack för pizzadegsreceptet – bra att ha till hands inför nästa pizzabakande hos oss :=)
Sjukt gott med hembakat!
Hemmagjord pizza är såå gott!
Great minds think alike 😉
Oj så fantastiskt gott! Det var evigheter sedan vi gjorde egen pizza. Tack för påminnelsen 🙂
Hemmapizza är helt klart godast!!
Eller hur?!
pizzorna ser ljuvliga ut!
Så gott med hemgjort pizza. Så vackert med färger.
🙂
Ohhh mumms!!!
Vart köpte du 00 mjölet ?? har letat överallt men hittar det inte någonstans 😦
Jag bor i England och köpte det i min vanliga matvarubutik (dock en välsorterad sådan), Waitrose. Kanske kan du hitta det i en delikatessbutik eller liknande om inte ICA har? I värsta fall får jag skicka dig ett paket. 🙂