Cocotter med bacon och ost

Långfrukost  tycker jag är bästa sättet att fira helg, och en av favoriträtterna är oeufs en cocotte; ägg bakat med grädde i vattenbad i ugnen. Man kan ha en massa olika fyllningar och kan välja hur man vill ha de tillagade. Själv föredra jag mina väldigt rinniga, så att inte ens vitan stelnat helt, men det är en smaksak.

Jag har skrivit om cocotter tidigare, men tyckte det var dags igen när jag i lördags testade denna toppkombination. Dessutom har jag nu kommit fram till den ultimata temperaturen och tiden för just min ugn (som inte är som alla andra).

Såhär gjorde jag:

Cocotter med bacon och ost, 1 portion

en klick smör

1 skiva bacon, stekt i skivor, avrunnen på papper

1 ägg

2 msk matgrädde

1-2 msk riven ost (jag använde Monterey Jack, men cheddar eller prästost går lika bra)

1 tsk tryffelolja

vitpeppar (inget salt behövs)

Smöra en liten suffléform (cocotte/ramekin). Lägg baconet i bottnen och knäck över ägget. Häll på grädde, ost och tryffelolja, strö över lite vitpeppar. Ställ formen i en ugnsfast form och fyll den med kokande vatten så att det når den lilla formen upp till hälften. Ställ in vattenbadet i ugnen, 160 grader, 14 minuter gäller för just min ugn, för vanliga ugnar tror jag 180C i 15 minuter blir lagom för min fördragna konsistens. Om du önskar ett fastare ägg så låt den stå inne några minuter till.

Ät med sked och en skiva rostat bröd till. Delicious!

Annons

6 reaktioner till “Cocotter med bacon och ost

  1. Det här har jag aldrig stött på men ju fler kombinaitioner av ost, ägg och bacon man kan komma över desto bättre. Låter sjukt gott!

  2. Jag har bara sett recept på denna rätt, aldrig testat själv. Men vad skulle inte vara gott med denna kombination? Får helt enkelt testas vid nästa helgfrukost.
    Tack så mycket för din röst!

  3. Låter urgott, vilket perfekt alternativ till det vanliga kokta ägget/äggröran. Vi vill förmodligen också ha vår som din eftersom vi föredrar löskokta ägg i koppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s