Karamelliserad fläskfilé, gratinerade potatisskivor med kall dijon- och honungssås

Fläskfilé äter vi ganska ofta eftersom det känns lite festligare än andra bitar på grisen, men främst för att det är så tacksamt att tillaga. Dessutom är det mera exotiskt här borta än hemma i Sverige, så det uppskattas om ni bjuder någon på det.

Trots att gemene man i England inte verkar äta så mycket fläskfilé ramlade jag över ett Gary Rhodes-recept jag bara inte kunde motstå; karamelliserad fläskfilé. Väldigt enkelt, men det blev riktigt gott. Det var som att sockret riktigt täppte till utsidan av filén, så den var extra mör inuti.

Rhodes rekommenderar faktiskt att servera filén rosa, vilket vi inte var så säkra på om det var bra, så vi stekte den aningen längre, tills precis innan den var helt genomstekt.

Till serverade jag gratinerade potatisskivor med skinnet på och en topping av hackade sunblushtomater, timjan och riven parmesanost. Såsen var en enkel historia med creme fraiche, dijonsenap och honung. Gott och fräscht och en rätt i gränslandet mellan sommar och höst.

Karamelliserad fläskfile, 2-3 portioner

Anpassat efter Gary Rhodes recept

1 fläskfilé, putsad, ca 400 g

salt, svartpeppar

smör

1/2 dl strösocker

Salta och peppra fläskfilén runt om. Klappa in en del av sockret. Lägg filén hel i en varm stekpanna med smöret i, tillsätt resten av sockret stek köttet tills det är brynt/karamelliserat runt om. Ställ sedan in stekpannan (om den tål ugn) i ugnen eller lägg filén i en ugnsform och stek klart i 200-gradig ugn ca 12 minuter tills den är nästan precis genomstekt. Låt köttet vila minst 5 minuter i folie innan det skärs i skivor.

Gratinerade potatisskivor, 2 portioner

3 stora maris piper-potatisar el. bakpotatisar, tvättade

1/2 burk sunblush-tomater

några kvistar timjan, repade

1/2 dl riven parmesan

olivolja, salt & peppar

Skär potatisarna i 1 cm tjocka skivor och lägg i en braspanna. Hacka sunblushtomaterna fint och blanda med timjan och lägg lite på varje potatisskiva. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över den rivna osten och gratinera på låg fals i ugnen (200 C) ca 35 minuter.

Kall dijon- och honungssås, 2 portioner

2 dl lätt creme fraiche eller gräddfil

1-2 tsk dijonsenap

2 tsk flytande honung

salt, vitpeppar

Blanda alla ingredienser. Låt bra 10 minuter innan servering.

Annonser

11 thoughts on “Karamelliserad fläskfilé, gratinerade potatisskivor med kall dijon- och honungssås

  1. Låter super, och potatisen och såsen verkar också goda! Vi ska servera fläskfilé till våra tyska vänner ikväll, men det får bli med en sås av skogens skörd! (Som någon annan hittat åt mig, of course, själv hittar jag ju max en handfull svamp)

  2. Det låter som en väldigt god idé, köttet blir verkligen mört när man packar in det i något. Entrecôten vi packade in i salt blev som smör inuti… Förmodar att man inte blir lika törstig av detta dock:)

  3. Låter supergott. Fasen du lagar ju restaurangmat i ditt kök! Fanns en tid i Sverige då fläskfilé var en fin bit kött, men nu får man leta upp en riktigt bra köttdisk om den ska vara av bättre sort. Allt ska vara så billigt som möjligt och kvaliteten blir därefter.

    1. Haha, tack, men det tycker jag inte. Affären jag köper kött ifrån håller fortfarande bra kvalitet, tack och lov, men i vissa butiker här är det likadant. Särskilt med bacon märker man skillnad, när det bara blir vatten i stekpannan… Urk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s