Höstgranola med jordnötssmör

Jag har helt slutat att köpa müsliblandningar och granola i affären av flera anledningar:

  1. Första gången jag gjorde egen visste jag exakt hur mycket socker jag hade i, och hur det påverkade smaken, och insåg därmed att köpt müsli innehåller betydligt mer socker än hemmagjord.
  2. Min mage tål inte så mycket fiber, och genom att göra min egen blandning kan jag skräddarsy den till min mages (och min) förtjusning.
  3. Det är hur lätt som helst!
  4. Du kan variera smaken precis som du själv vill. 🙂

Jag har gjort granola tidigare efter detta recept och det blir hur gott som helst, men jag ville testa något nytt och upp i huvudet kom tanken om crunchig granola med jordnötssmak. Om jag hade en normal mage hade jag tillsatt rostade jordnötter till grynen, men eftersom jag inte har det, blev det jordnötssmör i sirapen istället.

Resultatet blev bra, men granolan smakar inte jättemycket av jordnötter, men jordnötssmöret och det bruna sockret ger müslin en mustig höstig smak som är alldeles underbar på sitt lågmälda vis. Denna variant kommer jag att göra igen!

Höstgranola med jordnötssmör, ca 2,5 l färdig müsli

6 dl cornflakes

6 dl rice krispies

12-13 dl havregryn

1 dl vatten

1/2 dl ljust farinsocker (eller ljust muscovado)

1/2 dl sirap

1 dl jordnötssmör (smooth)

1/2 dl naturell olja/ ljus olivolja

Blanda cornflakes, rice krispies och havregryn i en stor braspanna/ugnsfast form, gärna med höga kanter. Häll socker, vatten och sirap i en kastrull och koka upp. Rör om tills sockret smält. Ta från plattan och blanda i jordnötssmöret. Låt koka upp igen och rör om. Häll blandningen i formen med flingorna och rör om ordentligt. Ringla över oljan och rör om igen. Ställ in formen/braspannan i ugnen på 150 grader. Roasta i ca 45 minuter, rör om en tre fyra gånger under tiden. Låt svalna helt i pannan, häll över i en tätslutande burk. Perfekt till morgonyoghurten.

Annons

17 reaktioner till “Höstgranola med jordnötssmör

  1. Förstår precis vad du menar. Jag äter/gör också helst egen musli..Har dock inte provat med jordnötssmör någon gång…:-)

  2. Det är som Charlotta skrev hos mig – det råder müslimania 😉 Spännande att ha i jordnötssmör. Kan tänka mig att det gav en fin smak. Hemgjord granola är klart bäst!

  3. Ja, visst är den egengjorda bäst. Låter ju väldigt gott med jordnötssmör, har aldrig tänkt på det. Tack för tipset och ha en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s