Lammstek på bog med roast potatoes och rödvinssås med karljohan

Här i England är söndagssteken helig oavsett vilket djur den kommer ifrån, och det är ett område jag är lite osäker på. Jag är inte uppvuxen med så många söndagsstekar, men om de förekom så var det på hjort eller rådjur eller så lagade mamma vildand eller fasan istället.

Så förra söndagen provade jag att laga lammstek, på bog. Och det gick riktigt bra. Det som gjorde steken så bra var dels en ganska låg ungstemperatur (150 C), lång vilotid när köttet var klart och dels att bryna det först för att ge mer smak. Det gör steken dessutom precis så som jag vill ha den; med krispiga bitar utanpå och rosa kött inuti. Mmm..

Till hade vi perfekta roast potatoes, ursäkta skrytet, men de är faktiskt underbart goda! Och en rödvinssås med karljohansvamp samt ugnsbakade rotfrukter.

Lammstek på bog , 2 portioner

hel eller halv bogstek med ben, min var på ca 800 g

smör/olja till stekning

4 rosmarinkvistar

2 vitlöksklyftor, hela

en skvätt rödvin

Salta och peppra steken runt om, snåla inte. Bryn steken runt om i en varm stekpanna. Låt rosmarinen och vitlöken steka med. Lägg steken på ett galler med en plåt (gärna klädd med folie) under till. Slå över en skvätt rödvin. Sätt en köttermometer i den tjockaste köttdelen (en precis vid benet). Stek i ugnen (150C) tills köttet har 58C i innertemperatur. Ta ut köttet, vira in i folie och låt det vila i 30 minuter.

Roast potatoes, 2 portioner

ca 6 stora Maris Piper-potatisar, skalade och halverade

2 msk gås- eller ankfett

salt, vitpeppar

Lägg potatisen i en kastrull och slå på kokande vatten och en nypa salt. Låt koka i 5 minuter. Häll bort vattnet. Medan vattnet kokar, häll fettet i en braspanna och värm upp det i ugnen. När potatisarna förkokat, häll dem i braspannan. Vänd dem med en stekspade så de täcks med fett runt om. Salta och peppra. Baka i 175-200 C ugn i ca 35 minuter eller tills gyllenbruna och krispiga.

Rödvinssås med karljohan, 2 portioner

1 näve torkade karljohan

vatten

2 dl rödvin

köttsaft från steken

2 dl matgrädde

1-2 tsk oxfond

1 tsk Heinz chilisås, alt. en nypa socker eller en skvätt gelé

salt, peppar

Blötlägg svampen. Krama ur och hacka grovt, spara vattnet. Stek svampen i en teflonbottnad kastrull i lite olja tills den fått färg. Häll i rödvin, svamspad och köttsaft. Låt reducera (koka ned) i 5-10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och smaka av.

Ugnsrostade rotfrukter, 2 portioner

2 palsternackor

2 morötter

en bit kålrot

1/2 rödlök

2 kvistar timjan och/eller rosmarin

2 msk olivolja

salt, peppar

Skala och tärna rotfrukterna. Skala och klyfta löken. Blanda i en ugnsform med oljan. Lägg i timjan/rosmarin och salta och peppra generöst. Ugnsbaka i nedre delen av ugnen (175C ca), gärna under en plåt form så de inte tar färg tills mjuka. Servera med ovanstående.

13 reaktioner till “Lammstek på bog med roast potatoes och rödvinssås med karljohan

  1. Jag brukar skära ut benet, och fylla steken med kryddor, vitlök och annat (vad man nu smaksätter den med) och sedan binda upp den. I mitt tycke kan det ge steken ännu mer smak! Eftersom benet leder värme väldigt bra kan det därför ta längre tid. Dock så brukar jag bryna steken i min stora Skeppshultsgryta, sätta på locket och sätta i hela grytan i ugnen på något högre värme (runt 180). Grytan gör att vätskan som steken släpper stannar i grytan vilket gör att steken inte blir torr. På sluten använder jag sedan den vätskan för såsen. Fördelen med att skära ut benet, om man nu har tid till det, är att man koka fond på det. Ganska rolig söndagssyssla att skära ut benet på morgonen, koka fond och sedan använda den till att få en utmärkt sås (fond+grädde+steksky). Fonden portionerar jag sedan och fryser in. 🙂

    1. Tack för kommentaren, Patrik! Gott med fyllningen, det ska jag absolut ta och testa. Jag brukar också koka fond och reducera ganska kraftigt så jag kan frysa in i iskuber, men inte just denna gång. 🙂

  2. Onödigt gott blev det.
    Gjorde steken på älgbog, kryddade med salt, peppar, rosmarin, enbär och skvätte över lite glögg in i ugnen på galler över en braspanna med vatten. ”Stekdroppet” och vattnet blev sedan bas till såsen. Till detta klyftpotatis.
    Tack för inspirationen till söndagsmiddagen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s