Toscansk vinprovning på Harrod’s

Harrod’s är ju en av de större turistfällorna i stan, men det är också så mycket mer. Deras matavdelning är fenomenal, de har ett Laduree-café där och en massa godsaker att välja bland, och inte bara teförpackningar med Harrod’sbilder på. Dessutom är deras vinavdelning riktigt välsorterad.

Och det var dit, till vinavdelningen i källaren, vi gick i tisdags för att delta i en toscansk vinprovning av ca 50 viner, Christopher och jag. Av oss två är Christopher vinconnossören och jag mattönten, även om han såklart gillar mat och jag vin.

Men även om jag inte kan så mycket om vin, så vet jag i alla fall vad jag tycker om, och det räcker faktiskt för att gå på vinprovning. Leverantörer och representanter från vingårdarna berättade allt du ville veta om vinerna, och det var lärorika pratstunder vi fick.

Även om temat var toscanska viner, så fick vi prova Bollinger också. Både deras Special Cuvée NV och deras vintage (La Grande Année 2002), och även rosé-varianterna. Deras non vintage var riktigt god, och det var även deras vintage i vitt. Vi fick smaka en Dom Perignon från 2000 hos vänner för någon vecka sen och den var ännu godare, men också betydligt dyrare än Bollingern, så denna rekommenderas också.

På vinprovningen var det annars mestadels röda viner; Chianti och Brunello och den vanligaste druvan är Sangiovese även om den ibland är uppblandad med andra druvor.

Vi fick också smaka ett rosé som smakade Provence och ett vitt vermentino som var underbart gott. Men det absolut bästa smakminnet var en vin santo. Jag har smakat flera vin santo tidigare och andra goda dessertviner, men detta var en helt annan upplevelse. Mitt första ord var AMAZING. Christopher som ännu inte smakat det, tänkte ‘jaja, hon överdriver’, smakade det och insåg hur rätt jag hade. Det var inte billigt, och jag vet inte om det finns i Sverige, men får ni syn på det så smaka. Det är fantastiskt, sött men med en djupare smak som är helt otrolig. Det heter Vin Santo di Carmignano Riserva 2005.

Vi fick också goda små tilltugg, och det behövdes när man provar så många olika viner. Det bjöds bland annat på arancinibollar, fishcakes med lax och god sås spritsad på, miniminipajer med frasig deg och rostbiff i mördegskrustad med pepparrot. Också citroncheesecake som avslutning. Riktigt goda, men jag förväntade mig inget annat av Harrod’s.

Förutom alla smakminnen och pratstunder med leverantörer blev det också lite mingel med andra gäster, och jag har en känsla av att jag kommer att återse dem på nästa vinprovning.

8 reaktioner till “Toscansk vinprovning på Harrod’s

 1. Vilken exklusiv vinprovning det verkar varit. Jag kan väldigt lite om vin, men jag säger som du jag vet vad jag gillar. Tycker det är jättekul att gå på vinprovning (andra dryckesprovningar också). Jämföra olika smaker i olika viner och gärna testa till olika sorters mat eller råvaror. Det är roligt att även få testa vad som verkligen inte passar till ert visst vin, något som ”dödar det”.
  De gånger jag varit på Harrods har ögonen varit stora och huvudet snurrat runt som bara den, ha ha… Kommer från en yttepytteliten stad 😉

  1. Jag kommer från landet, så London och Harrod’s tedde sig stort för mig med, men man vänjer sig. Hittar dock fortfarande inte överallt på Harrod’s, stället är som en labyrint!

 2. Vilken alldeles underbar sak att gå på! Jag älskar vin men är knappast någon conaisseur på det sättet jag skulle vilja vara på. Samma sak med champagne. Bollinger är dock – och kommer troligtvis alltid vara – min absoluta favoritchampagne. Kärlek!

  1. Bollinger var riktigt god, men tycker om Pol Roger också, får nog smaka dem bredvid varandra för att avgöra vilken jag tycker bäst om.

 3. Ojojoj, 50 viner?!?! Kunde ni gå hem sedan eller var det vinprovning av typen spotta ut vinet efter smakningen? Och champagnen, alltså vi blir lite lätt avundsjuka, minst sagt…

  1. Nyktra var vi inte, och det var tur att vi fick lite munsbitar under kvällens gång. Man minglade runt så kunde inte direkt spotta ut, men kunde däremot hälla ur glasen, vilket jag fick göra typ hela tiden. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s