Mexikanskt cornbread

Jag fick låna en underbar kokbok av min väninna Gaby, den amerikanska motsvarigheten till Delia Mrs Beeton; The Fannie Farmer Cookbook.

På Gabys inrådan testade jag receptet på cornbread i boken, jag har tänkt göra cornbread en tid, men efter ett annat recept (som jag sparar till senare). I kokboken finns variantionen Mexican cornbread med hela majskorn, riven ost och japapeños som jag valde att testa. Och det var precis lika gott som det låter!

Brödet är saftigt och ‘kakigt’ i konsistensen och kräver saltat smör till och tjänstgör som perfekt tillbehör till exempel soppa eller pulled pork. Vi hade broccolisoppa till, som var helt ok, men det var detta cornbread som intog rampljuset vid måltiden.

Mexikanskt cornbread, 1 sats

1/4 cup (60 ml) gult majsmjöl (jag tog polenta)

1 cup (2 1/3 dl) vetemjöl

1/3 cup (79 ml) socker

3 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 cup (2 1/3 dl) mjölk

1 ägg, uppvispat

2 msk smält margarin eller baconfett (jag tog matolja)

2 msk hackade gröna jalapeños (jag tog inlagda)

1 cup (2 1/3 dl) burkmajs

1/2 cup (118 ml) riven cheddar eller Monterey Jack-ost

Sätt ugnen på 220 C. Smöra en 20 cm kvadratisk form (men jag tog en brödform). Blanda polenta, mjöl, socker, bakpulver och salt  i en skål. Tillsätt mjölk, ägg och fett. Blanda väl. Tillsätt japaleño, majs och ost. Blanda och bred ut i formen. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor om du använde kvadratisk form, i skivor om du använde brödform. Servera med saltat smör.

Annons

15 reaktioner till “Mexikanskt cornbread

  1. Jag ÄLSKAR majsbröd, min värdmamma i USA bjöd på det ofta tillsammans med chiligryta, och det var verkligen sagolikt! Har inte testat med jalapeñjos i, men det ser väldigt trevligt ut! Blev det väldigt starkt? (jag är en mes.)

    1. I can’t wait tills jag ska äta det tillsammans med chili! 😉 Det blev inte alls särskilt starkt, men prova med en matsked istället så är du på den säkra sidan!

  2. Låter spännande. Jag har bara bakat med majsmjöl tidigare, aldrig med majskorn i. Eller kanske har jag gjort några matmuffins med majs i. Kan tänka mig att brödet passar som tillbehör till andra rätter.

  3. Vilket kul recept, så annorlunda och spännande ingredienser! Majsmjöl är inget vi har bakat med tidigare så det måste vi köpa hem och prova. Det är ju ett recept helt i våra takter, ingen jäsning:)

    Ha en riktigt bra helg!

  4. Jag gillar också majsbröd! Har dock bara gjort det en gång, och blev lite irriterad för att det inte höll ihop sådär jättebra. Var ganska smuligt. Ska prova ditt recept istället!

    Trevlig helg til dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s