I höst tänkte jag snöa in mig lite på stekar (och kanske också långkok) och näst på tur (efter lammsteken) var rostbiff. Vi åt detta förra lördagen och det var riktig gott. Som ni kanske märkt om ni hängt med på bloggen ett tag, så gillar vi verkligen biff i detta hushåll. Biff (helst sirloin steaks) äter vi ofta, och de vill vi ha blue. Har insett efter att beställt rare flera gånger på restaurang att det faktiskt är blue jag vill ha min biff, i princip bara vänd hastigt i ett stekjärn på hög värme. Rostbiffen lagade jag rare, då den behöver lite längre tillagningstid för att bli mör.
Till hade vi bèarnaisesås, som jag numera gör på Smaskens vis, dvs, tillsätter smöret i kuber istället för att smälta det först. Detta gör det lättare att få till en tjock sås som inte skär sig, och dessutom slipper man kladda med smält smör.
Vi hade också klyftpotatis till, vilket jag föredrar till biff, även om t ex hasselbackspotatis också passar bra, samt purple sprouting broccoli; Christophers favoritbroccoli. Den är lite lila till färgen (därav namnet) innan den kokas, och riktigt god i smaken. Ett glas rött på detta (eller snarare en halv flaska) bidrog till en härlig lördagskväll, som vi avslutade med key lime pie.
Rostbiff, 4 portioner
600-900 g rostbiff (topside of beef)
salt, svartpeppar
smör & olja till stekning
Putsa köttet och klappa in rejält med salt och peppar. Bryn köttet runt om i en het stekpanna med smör och olja. Lägg i en ugnsform och stick in en termometer på det tjockaste stället. Ställ in i 150-gradig ugn ca 20 minuter eller tills innetemperaturen är runt 43C. Ta ut ur ugnen och vira in i folie. Låt vila en god stund innan den skärs upp och serveras.
Bèarnaisesås 2.0, 2-4 portioner
2,5 msk vitvinsvinäger
1,75 tsk torkad dragon
2 msk vatten
3 äggulor
150 g smör, kallt/rumstempererat och delat i små kuber
Häll vinägern och dragonen i en teflonbelagd och tjockbottnad kastrull. Reducera på hög värme och sätt fläkten på högsta effekt, men se till så att du inte bränner dragonen. När pannan är nästan torr, ta ifrån plattan och tillsätt vattnet och rör runt så att vattnet tar upp smakerna. Låt svalna något, häll sedan i gulorna. Värm på låg värme alternativt i vattenbad. Lägg i en smörkub och låt den smälta under omrörning. Tillsätt kuberna en i taget ett litet tag och öka sedan. Rör hela tiden och när såsen är nästan så tjock som du vill ha den, så ta ifrån plattan men fortsätt röra. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en kall såsskål/snipa och servera genast.
Vi har också tänk satsa lite mer på stek i höst men en har det inte blivit så mycket med det. Rostbiffen ser jättegott ut…
Har ju varit värmebölja den senaste tiden, och det stoppade mig nästan, men kan äta varm mat även när det är varmt, om man är riktigt hungrig :o)
Låter som ett alldeles perfekt val att snöa i sej på!
Vi ska också prova att kocka till bean på det sättet, har tröttnat på att hälla ut misslyckade försök i vasken….
Vad trist att behöva hälla ut. Jag brukar göra min på vanlig platta eller gasspris, men låg låg värme och vara beredd att ta den ifrån plattan om det behövs. Tycker det är svårare med vattenbad och varm ånga. Lycka till!
Vilken finmiddag! Jag har sagt så länge nu att jag ska göra egen bea, för det var evigheter sedan och så har jag torkat mängder med dragon från trädgården. Och så lägger du upp bilder på en krämig härlig bearnaisesås. Jag kan äta nästa bara såsen… med sked…
Din bea med egen dragon l8r ju bli ännu bättre – härligt! Jag kan också äta den med sked. Eller slicka det sista ur skålen med fingret… Ingen vacker syn, men det är ju så gott!
Vilken härligt idé med stekhöst. Det tror jag att jag också ska anamma. Bearnässås har jag inte vågat testa att göra själv. Får bli någon gång när min mamma är i närheten och kan guida genom eländet haha.
Det är faktiskt inte så svårt med bernaisesås, aningen svårare än majo, men samma princip ju. Och man kan alltid börja om med en ny gula, så länge man vet det brukar det gå bra. 🙂
Vad gott. När jag handlade i dag köpte jag stek,men jag blev sugen på slottsstek.
Men rostbiff blir det nog snart oxå
Ha det bra
Slottsstek är ju också gott! Mums!
Tusen tack för det kungligaste Bèarnaisesås-receptet någonsin. 🙂
Den kommentaren värmde! Tack!