Jordärtskockssoppa 2.0

Jordärtskocka är en av mina favoritrotfrukter och något jag verkligen skulle vilja odla i trädgården jag inte har. Tänk att vara självförsörjande på jordärtskockor. Istället får jag inhandla dem på Borough Market eller Waitrose.

Denna soppan gick hem i lördags, och tur var väl det, för det är den bästa versionen av soppan jag hittills gjort. Richard, Christophers bror, beskrev smaken som baconaktig, och det har han rätt i. Denna gången toppade jag soppan med smörstekta kantareller (och serverade den varm, men inte rykande eftersom det var i princip sommarväder) men nästa gång får den toppas med bacon just för att förstärka baconassociationerna.

Jordärtskockssoppa, 4 förrättsportioner

2 shalottenlök, finhackade

1 msk olivolja

600-700 g jordärtskockor, skalade

vatten

2 tsk kycklingfond

1/2 dl matgrädde

salt, vitpeppar

Topping: Smörstekta kantareller m salt och peppar, samt lite färsk hackad shalottenlök.

Stek löken mjuk i oljan utan att den tar färg. Tillsätt skockorna och låt fräsa i någon minut, slå på hett vatten så det täcker. Salta. Låt koka upp och koka tills skockorna är ordentligt mjuka. Häll av ca hälften av kokvattnet, men spara det. Puréa resten med stavmixer eller blender. Tillsätt grädden och tillräckligt med kokvatten för att konsistensen ska bli lagom. Smaka av med fond, salt och peppar. Koka upp och servera.

Annons

12 reaktioner till “Jordärtskockssoppa 2.0

  1. Det fanns lite lösa planer på att servera jordärtskockssoppa i lördags, men de ändrades lite i sista sekunden… Kanske tur för då kan i ju prova ditt recept istället, eftersom det är den bästa versionen:)

  2. ! Vi odlar jordärtskockor för första gången i år. I helgen tittade vi under första plantan/blomman och jaysus! Vi är självförsörjande ett tag framöver, kan man säga.. Bästa med odlingen på hela säsongen tror jag nästan 🙂 Älskar nämligen också jordärtsskockssoppa.

  3. Goooooott! Jag har provat att odla dem. Det gick så där dock, och det blev ett astronomiskt högt kilopris. 🙂

    1. Min mamma brukar svära över hur fortplantar sig över hela trädgården, trist att dina inte tog sig så bra, för de är ju så oerhört goda!

  4. Haha! Jag googlade just på jorsärtskockssoppa och hamnade här. 🙂 Tänkte göra en vegansk variant där jag använder lite gammal torkad karl-johanssvamp som jag hittade i skåpet. Vi får se hur det går…

    1. Haha, så kan det gå. 🙂 Det går ju utmärkt att göra en veganvariant. Kanske kan det funka med kokosmjölk? Nästan så jag vill testa själv nu, annars blir det nog bra med havregrädde el liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s