Poussins med rosmarin och citron samt underbar skysås

Det är inte första gången jag lagat till poussins på detta vis. Jag följde mitt vanliga recept med några förenklingar, struntade i att bryna dem först och de blev godare än någonsin. Men det var den enkla skysås med rosmarin och shalottenlök som jag serverade till som lyfte rätten till helt sjuka höjder. Till hade vi chanteneymorötter, roast potatoes och drack ett förträffligt Gran Riserva (Rioja)-vin till.

Vi avslutade middagen med Christophers signaturdessert – tarte tatin. Vi brukar servera den med vaniljglass, men det blev grädde (ovispad) denna gången och det var underbart gott det med.

Poussins med rosmarin och citron, 2 portioner

4 poussins (små kycklingar, mellan 400-750 g och endast 28 dagar gamla)

100 g mjukt smör

1 vitlöksklyfta, pressad

1 citron, skalet av + lite av saften

1 bunte rosmarin

salt och vitpeppar

Skölj kycklingarna och lägg i en braspanna på folie. Blanda smör, citronskal och -saft, vitlök och några repade rosmarinblad i en skål. Skär en ficka i skinnet uppe på bröstet och tryck in fingret under skinnet och dra längs med hela bröstet, fyll den med kryddsmöret. Upprepa på alla kycklingarna. Skär också 2 skåror i varje lår och bred smör över skårorna. Gnid in resten av smöret runt om på kycklingen. Salta och vitpeppra runt om. Lägg två rosmarinkvistar på varje kyckling. Ta bort dessa innan servering. Stek i 200 C, ca 20 minuter eller tills köttvätskan är genomskinlig vid lårbenshalsen. Vira in i folie och låt vila i minst 10 minuter.

Skysås med rosmarin och shallottenlök, 4 portioner

1 shalottenlök, finhackad

en liten skvätt olivolja

saften från kycklingarna ovan (ca 5 dl)

5 dl kycklingbuljong

2 rosmarinkvistar

1 msk smör

Stek löken mjuk i oljan i en stekpanna. Häll i köttsaft och buljong och vrid upp plattan till högsta värme. Lägg i rosmarinen och låt vätskan reduceras till ca hälften. Det tar lång tid i början, men sen den väl tjocknat går det fort (ca 10 minuter totalt). Fiska upp rosmarinen och sänk värmen. Vispa i smöret och stäng av värmen. Skeda skyn över kycklingarna och servera.

10 reaktioner till “Poussins med rosmarin och citron samt underbar skysås

  1. Vilken söt liten rätt, denna kommer jag absplut prova nästa gång vi skall äta kyckling! 🙂

    Som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till http://www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/bloggar-med-matinspiration/

    Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det 🙂

    För att vara säker på att inte missa något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

    Ha det bra så hörs vi bland alla receptinlägg 🙂

    1. Tack så mycket för länkningen, har inte uppt8ckt din sida förrän nu (tack vare dig), så jag har mycket läsning framför mig. 🙂

  2. När tänker du öppna restaurang?! Vilka måltider ni lagar hemma hos er! Du får det dessutom alltid att verka så enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s