Confiterad karljohansvamp

Som Gitto så fint påpekade på Twitter häromdagen så är karljohan confit sååå 2010, men jag har aldrig försökt att vara trendig, så here goes.

Förra året när det var trendigt, provade jag faktiskt att göra detta, och blev helt lyrisk över fettet som smakar karljohan. Gör man roast potatoes med det fettet smakar de skog och är helt galet goda. Och det var såklart det fettet jag ville ha en sats av i år igen, men även svampen var godare detta år. Kanske har jag blivit bättre på det här med confit, eller så tycker jag bara mer om gåsfett nu än förra året.

Confiterad karljohansvamp, 2 personer

400 g karljohansvamp, bortad och skivad

400 g gåsfett

Lägg svampen i en ugnsfast form och täck med fettet. Ställ in i 85-gradig ugn ca 1,5 timmar. Låt svalna lite och lägg svampen i en skål och kyl över natten. Låt fettet svalna och häll på burk och spara det för guds skull.

Stek svampen i lite oilvolja tills brun och fin, servera på rostat smörat bröd, hyvla över parmsan. Lite persilja till hade passat utmärkt, och friskt brutit av den lite kvalmiga (i brist på bättre ordval) smaken.


Annonser

5 reaktioner till “Confiterad karljohansvamp

  1. Ha ha… Ja, när det gäller mattrender är jag nog helt ute. Men med tanke på att svenskarna fortfarande tycker att tacos är bästa mysmaten och helt rätt si så där 20 år efter dess intåg, så är jag nog hellre otrendig med dig och äter sånt här gott 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s