Cheesecake med jordnötssmör och choklad

Ursäkta bildkvaliteten, fick bli ett foto med mobilen eftersom jag inte tog kakan ur formen förrän jag var på kontoret.

Ännu en Nigella-tårta fick det bli till jobbet. Henne kan man ju lita på att det inte snålats med godsakerna.

Denna cheesecake är ungefär extra allt, och väldigt pampig. Jag ändrade ytterst lite i receptet (uteslöt nötter och choklad ur bottnen) men jag skulle dock vilja ändra lite mer i receptet tills nästa gång. Dels tycker jag att man behöver baka bottnen i 10 minuter innan fyllningen hälls på, så den hålls torrare längre och dels skulle lite mer socker i båda lagerna fyllning inte skada, de blir lite väl syrliga när de kylts ned.

Cheesecake med jordnötssmör och choklad, 10-12 portioner

Anpassat efter Nigellas recept.

Botten:

200 g digestivekex

50 g mjukt smör

Fyllning 1:

500 g Philadelphiaost

3 ägg

3 äggulor

200 g strösocker

125 ml gräddfil

250 g smooth jordnötssmör

Fyllning 2:

25 ml gräddfil

100 g mjölkchoklad, hackad

30 g mjukt brunt socker

Sätt ugnen på 170C. Smula kexen fint i food processor eller i en plastpåse med hjälp av en kavel. Blanda med smöret och tryck ut i en smord springform (underlättar om den är klädd med papper i botten och på sidorna). Förbaka gärna bottnen i 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till fyllning 1 med en food processor eller elvisp. Häll fyllningen i formen och bred ut den jämnt. Baka i 50 minuter – 1 timme. Den ska precis ha börjat torka på toppen. Ta ut kakan ur ugnen.

Värm gräddfil, choklad och socker i en kastrull tills chokladen smält och du har en jämn smet. Bred den över kakan och baka i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svaln. Ställ sedan in i kylen tills servering.

17 reaktioner till “Cheesecake med jordnötssmör och choklad

  1. Låter farligt gott! Nigellas recept brukar annars vara väldigt söta, så det var ovanligt att behöva lägga till lite socker. Men cheesecake får inte vara för syrligt. Jag har också bakat cheesecake fast en där bara botten/bottnarna bakas i ugnen. Cheesecake är min favvis av alla desserter.

    1. Ja, jag förväntade mig inte det ens när jag provsmakade smeten, men kyld blev det lite annorlunda. Såg din helt underbara cheesecake, den får det helt klart bli nästa gång!

  2. Ja, du… Erbjudandet kvarstår om en plats på mitt jobb. Där är det nämligen ingen annan än jag som bakar och jag kan absolut låta bakeriet till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s