Häromdagen hade vi hemlagade burgare med pommes till middag. Med en rejäl twist. Jag gjorde nämligen polentapommes som jag tänkt testa ett bra tag, och när jag såg Ottolenghis recept med rökt ost i för en rökig smak var jag bara tvungen att testa bums.
Och herregud så gott! Dessutom enkelt att göra. Polentan behöver lite tid i kylen, så det är bäst att förbereda en del dagen innan om man vill ha en snabb middag när man kommer hem från jobbet.
Man kan ju tro att polentapommes är lite nyttigare än vanliga pommes frites, men det skulle jag inte tro om denna variant. I gram räknat innehåller dessa lika mycket ost som polenta och därtill är de rullade i mjöl och friterade. Men jag hoppas att det inte avskräcker er för de är helt galet goda!
Receptet är beräknat för fyra personer, men det innebar i verkligheten tre portioner i vårt hushåll. De är mäktiga som sjutton, men så goda att man ändå gärna äter några extra. Och dipsås är överflödigt.
Rökiga polenta-pommes frites, 3 portioner
375 ml grönsaksbuljong
60 g snabbpolenta
20 g smör
60 g rökt ost (receptet förespråkar scamorza affumicata, men jag tog ‘Bavarian smoked cheese’)
salt, peppar
1 dl vetemjöl
500 ml naturell olja
Koka upp buljongen och tillsätt polentan pö om pö, under omrörning. Låt detta sjuda ca 5 minuter under omrörning. Ta av plattan och rör i smör och ost. Salta och peppra och rör om tills all ost smält ordentligt. Klä en fyrkantig (min var 20cm lång och kvadratisk) med plastfolie och bred ut polentasmeten jämnt. Låt svalna och ställ sedan in i kylen minst en timme så den hinner stelna. Lyft ut polentakakan på en skärbräda, ta bort plastfolien och skär i pommes frites-stora bitar. Värm ca 1-2 cm olja i en stekpanna/sauteuse tills riktigt varm. Vänd pommesen i mjölet och fritera i omgångar tills gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite salt innan servering.
Burgare, 5 stycken
500 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd eller en skiva dagsgammalt bröd, utan kanter, i smulor
1 tsk lökpulver
salt, vitpeppar
2 msk Reggae Reggae-sås eller annan barbecuesås
Blanda ägg och brödsmulor i en bunke. Blanda i lökpulver, salt, peppar och barbecuesås. Låt svälla några minuter. Blanda i färsen med en trägaffel och blanda ordentligt. Dela smeten i fem lika stora delar och forma till burgare. Stek i smör och olja tills medium eller genomstekta, beroende på hur du vill ha dem.
Fy 17 så gott det verkar med polentapommes, oavsett hur nyttiga de nu kan tänkas vara:) Vi har bara provat polenta en gång i köket och då gillade inte Håkan det alls. Men kanske detta sättet passar herrn bättre… Undrar om paketet står kvar i skafferiet?
Ha en riktigt skön helg,
Mårtenssons
Har ni kvar paketet måste ni ju bara testa! Hoppas detta faller Håkan i smaken 🙂 Tack! Hoppas ni hade en härlig helg!
Hmm har jag aldrig hört talas om förut….spännande!.
Ja polentapommesfrites alltså….:-)) sonen vill gärna ha ett uppmärksamheten samtidigt som jag försöker få en stund ute i bloggvärlden…:-)
Hihi, inte lätt att multitaska alla gånger! 🙂
Nej, vilket spännande recept!! Polentapommes säger du, det MÅSTE jag prova! Jag har bara provat polenta en gång, helt feltillagat och väldigt otrevligt.Sedan dess har jag inte riktigt vågat – men det här låter ju FÖR gott för att vara sant ❤
Ja, testa, du kommer inte att ångra dig. Jag har också ett recept på krämig polenta som är riktigt bra, testa det och du kommer att vara helt hooked – lovar! 🙂
Kan bara hålla med. Vilket spännande recept. Bara namnet får mig hur nyfiken som helst.
🙂 Ja, detta var lite annorlunda, men himla gott!
Ojojoj, så gott. Scamorza är en höstfavorit – underbar till svamp också!
Ohh, det måste jag testa! Ska bara leta rätt på den först…
vilket underbart recept! jag som älskar polenta, det är ska testas! 😀
Kul! Polenta är en av våra favoriter med.
lyxilyx! ser smaskens ut, även om jag inte äter kött. kram på dig!
Tack! Och man kan ju äta pommesen ändå om man vill 😉