Rökiga polenta-pommes frites (och burgare)

Häromdagen hade vi hemlagade burgare med pommes till middag. Med en rejäl twist. Jag gjorde nämligen polentapommes som jag tänkt testa ett bra tag, och när jag såg Ottolenghis recept med rökt ost i för en rökig smak var jag bara tvungen att testa bums.

Och herregud så gott! Dessutom enkelt att göra. Polentan behöver lite tid i kylen, så det är bäst att förbereda en del dagen innan om man vill ha en snabb middag när man kommer hem från jobbet.

Man kan ju tro att polentapommes är lite nyttigare än vanliga pommes frites, men det skulle jag inte tro om denna variant. I gram räknat innehåller dessa lika mycket ost som polenta och därtill är de rullade i mjöl och friterade. Men jag hoppas att det inte avskräcker er för de är helt galet goda!

Receptet är beräknat för fyra personer, men det innebar i verkligheten tre portioner i vårt hushåll. De är mäktiga som sjutton, men så goda att man ändå gärna äter några extra. Och dipsås är överflödigt.

Rökiga polenta-pommes frites, 3 portioner

Anpassat efter Yotam Ottolenghis recept.

375 ml grönsaksbuljong

60 g snabbpolenta

20 g smör

60 g rökt ost (receptet förespråkar scamorza affumicata, men jag tog ‘Bavarian smoked cheese’)

salt, peppar

1 dl vetemjöl

500 ml naturell olja

Koka upp buljongen och tillsätt polentan pö om pö, under omrörning. Låt detta sjuda ca 5 minuter under omrörning. Ta av plattan och rör i smör och ost. Salta och peppra och rör om tills all ost smält ordentligt. Klä en fyrkantig (min var 20cm lång och kvadratisk) med plastfolie och bred ut polentasmeten jämnt. Låt svalna och ställ sedan in i kylen minst en timme så den hinner stelna. Lyft ut polentakakan på en skärbräda, ta bort plastfolien och skär i pommes frites-stora bitar. Värm ca 1-2 cm olja i en stekpanna/sauteuse tills riktigt varm. Vänd pommesen i mjölet och fritera i omgångar tills gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite salt innan servering.

Burgare, 5 stycken

500 g nötfärs

1 ägg

1/2 dl ströbröd eller en skiva dagsgammalt bröd, utan kanter, i smulor

1 tsk lökpulver

salt, vitpeppar

2 msk Reggae Reggae-sås eller annan barbecuesås

Blanda ägg och brödsmulor i en bunke. Blanda i lökpulver, salt, peppar och barbecuesås. Låt svälla några minuter. Blanda i färsen med en trägaffel och blanda ordentligt. Dela smeten i fem lika stora delar och forma till burgare. Stek i smör och olja tills medium eller genomstekta, beroende på hur du vill ha dem.

15 reaktioner till “Rökiga polenta-pommes frites (och burgare)

  1. Fy 17 så gott det verkar med polentapommes, oavsett hur nyttiga de nu kan tänkas vara:) Vi har bara provat polenta en gång i köket och då gillade inte Håkan det alls. Men kanske detta sättet passar herrn bättre… Undrar om paketet står kvar i skafferiet?

    Ha en riktigt skön helg,
    Mårtenssons

    1. Har ni kvar paketet måste ni ju bara testa! Hoppas detta faller Håkan i smaken 🙂 Tack! Hoppas ni hade en härlig helg!

  2. Ja polentapommesfrites alltså….:-)) sonen vill gärna ha ett uppmärksamheten samtidigt som jag försöker få en stund ute i bloggvärlden…:-)

  3. Nej, vilket spännande recept!! Polentapommes säger du, det MÅSTE jag prova! Jag har bara provat polenta en gång, helt feltillagat och väldigt otrevligt.Sedan dess har jag inte riktigt vågat – men det här låter ju FÖR gott för att vara sant ❤

    1. Ja, testa, du kommer inte att ångra dig. Jag har också ett recept på krämig polenta som är riktigt bra, testa det och du kommer att vara helt hooked – lovar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s