Rotsellerisoppa

Jag älskar soppor och vill gärna testa lite olika och eftersom jag är helt tokig i rotselleri, både i gratäng och slaw, så ville jag prova att göra rotsellerisoppa också.

Inspirerad av ett Hugh Fearnley-Whittingstall-recept blev denna soppan till. Den blev riktigt god och krämig trots att jag inte hade i så mycket grädde. Dagen vi åt denna ville jag ha maximal tröstmat så till gjorde jag kantskurna ostgratinerade brödskivor. Barnsligt gott!

Rotsellerisoppa, 2 portioner

ca 350 g rotselleri

1 mellanstor-stor potatis

1/2 purjolök

olivolja till stekning

1 vitlöksklyfta, pressad

1 l grönsaksbuljong

salt

vitpeppar

3 msk grädde

2 msk vitt vin

Skala potatis och rotselleri. Skär i jämnstora bitar. Tvätta purjon och skiva tunt. Stek purjon i olivoljan i en stor kastrull på medelvärme utan att den tar färg. Pressa ner vitlöksklyftan och stek en stund. Lägg i potatis och rotselleri och låt de svettas. Häll över 1 liter varm buljong och koka tills allt är mjukt, ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar. Låt soppan koka upp och tillsätt vitt vin och grädde. Låt puttra en liten stund. Servera.

About these ads

18 reaktioner på “Rotsellerisoppa

  1. Hej Hanna!
    Jag gillar verkligen din blogg – blir så inspirerad varje gång jag läser den! Jag prenumererar på dina inlägg och lyckan är total när de dyker upp i mailboxen på jobbet :-) Ikväll ska jag prova den här soppan!

    Kram på dig och ha en riktigt bra dag!

  2. Du är numera min soppmästare. Först broccolisoppan med stilton (som var URGOD!!) och nu den här. Den ska provas snarast! Hatten av för dig!

  3. Jag åt en supergod sellerisoppa en gång som min före detta chefs mamma gjorde på både stjälk- och rotselleri, hur gott som helst! Och den här ser ut att vara minst lika god!

  4. Vad kul att du är tokig i rotselleri :) Det vet jag ingen annan som är (fast jag gillar själv). Låter gott, och älskar de där skålarna (har jag nog sagt innan, men stämmer fortfarande).

    • Tack, du har sagt det innan, men jag håller med, de är fina. Om du får vägarna förbi Brugge kan jag berätta vilken affär de kommer ifrån, har dock bara sett dem där. Vi har förresten 2 minisar ocks som jag ibland serverar smör eller cornichoner i, himla söta. Och från samma affär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s