Jag älskar soppor och vill gärna testa lite olika och eftersom jag är helt tokig i rotselleri, både i gratäng och slaw, så ville jag prova att göra rotsellerisoppa också.
Inspirerad av ett Hugh Fearnley-Whittingstall-recept blev denna soppan till. Den blev riktigt god och krämig trots att jag inte hade i så mycket grädde. Dagen vi åt denna ville jag ha maximal tröstmat så till gjorde jag kantskurna ostgratinerade brödskivor. Barnsligt gott!
Rotsellerisoppa, 2 portioner
ca 350 g rotselleri
1 mellanstor-stor potatis
1/2 purjolök
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta, pressad
1 l grönsaksbuljong
salt
vitpeppar
3 msk grädde
2 msk vitt vin
Skala potatis och rotselleri. Skär i jämnstora bitar. Tvätta purjon och skiva tunt. Stek purjon i olivoljan i en stor kastrull på medelvärme utan att den tar färg. Pressa ner vitlöksklyftan och stek en stund. Lägg i potatis och rotselleri och låt de svettas. Häll över 1 liter varm buljong och koka tills allt är mjukt, ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar. Låt soppan koka upp och tillsätt vitt vin och grädde. Låt puttra en liten stund. Servera.
Hej Hanna!
Jag gillar verkligen din blogg – blir så inspirerad varje gång jag läser den! Jag prenumererar på dina inlägg och lyckan är total när de dyker upp i mailboxen på jobbet 🙂 Ikväll ska jag prova den här soppan!
Kram på dig och ha en riktigt bra dag!
Hej Erika! Vad roligt, hoppas soppan kan falla dig i smaken! Ha en bra dag! Kram
Soppa på rotfrukter är nästan alltid gott. Mustigt och lent!
Ja, precis!
Du är numera min soppmästare. Först broccolisoppan med stilton (som var URGOD!!) och nu den här. Den ska provas snarast! Hatten av för dig!
Ojoj, vilken ära! Och kul att du gillade broccolisoppan. 🙂
Ibland får man lov att trösta sig med mat, ser gott ut!
Ja, ibland så!
Jag åt en supergod sellerisoppa en gång som min före detta chefs mamma gjorde på både stjälk- och rotselleri, hur gott som helst! Och den här ser ut att vara minst lika god!
Ahh, det får jag testa nästa gång. Är mindre kompis med vanlig selleri än rotsellerin, så bra att börja där!
Ha ha… Det är ju kanterna som är bäst! 🙂
Va?! Nej nej, nu måste du vara fel ute Emmy. 😉
Så gott det låter. Gillar också rotselleri. Köpte en bit sist och funderat på att göra något liknande. Krämigt och gott!
Kul att vi tänkt i samma banor och att jag inte är ensam om att gilla den knölen!
Ytterligare en soppa från dej vi lägger i prova på högen inför kommande tisdagar! Jordärtssoppan var riktigt smarrig.
Kul! 🙂
Vad kul att du är tokig i rotselleri 🙂 Det vet jag ingen annan som är (fast jag gillar själv). Låter gott, och älskar de där skålarna (har jag nog sagt innan, men stämmer fortfarande).
Tack, du har sagt det innan, men jag håller med, de är fina. Om du får vägarna förbi Brugge kan jag berätta vilken affär de kommer ifrån, har dock bara sett dem där. Vi har förresten 2 minisar ocks som jag ibland serverar smör eller cornichoner i, himla söta. Och från samma affär.