Denna cheesecake är precis så underbar som den låter. Cream cheese och dulche de leche passar fint ihop, och det blir en perfekt söt-syrlig balans. Jag anpassade ett recept som jag hittade på Smitten Kitchen, jag ändrade både botten och topping, men själva cheesecakesmeten ville jag inte förvanska, då den redan var, i mitt tycke, perfekt.
Jag tycker denna cheesecake passar både som tårta och efterrätt. Egentligen kan jag inte komma på ett enda tillfälle då denna inte hade fallit mig i smaken. Frukost? Bring it on! Nattamat? Mm, gärna.
Denna utgjorde en av de tre tårtor jag bakade till jobbet förra veckan, och denna var min favorit, även om de andra två var grymt goda de med. Egentligen är det inte schysst mot tårtorna att jämföra dem så som vi gjorde, när de flesta vill prova alla, men jag vill ändå ha lite olika tårtor så att alla kan bli nöjda och glada.
Psst! Glöm inte att vara med och tävla. Tävlingen där du kan vinna té och lemoncurd biscuits hittar du här.
Dulche de leche cheesecake, 8 portioner
Botten:
200 g digestivekex
75 g mjukt smör
Fyllning:
2 gelatinblad
60 ml (1/4 cup) mjölk
225 g cream cheese
2 ägg
en liten nypa salt
235 ml (1 cup) dulce de leche (här kan man köpa färdig, och den såg likadan ut som den jag kokar i 2,5 timmar)
Topping:
1 dl creme fraiche
resten av dulce de lechen (om man utgår ifrån en 397 g-burk blir det ca 4 msk)
Mixa kexen med smöret. Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Tryck ut kexsmulorna jämnt. Grädda i 160C ugn (utan varmluft) ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Krama ur och lägg i en kastrull. Häll i mjölken och värm försiktigt tills gelatinet smält. Ställ åt sidan så länge. Blanda cream cheese, ägg, dulce de leche salt och gelatinblandningen i en skål. Vispa med elvisp någon minut för att undvika klumpar. Häll blandningen i springformen och ställ på nedersta falsen i ugnen ca 25 minuter. Blandningen ska inte ha stelnat helt men ändå satt sig lite. Ta ur ugnen medan du blandar ihop toppingen. Bred på kakan och grädda i ytterligare 5 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kyl några timmar. Dekorera med tex små fudgebitar.
Det här låter bara för gott! Cheesecake är en favorit och kombinera det med dulche de leche, aah himmelriket!
😉
Yes, please! Vilken genialisk idé 🙂 Och grattis till dig och bloggen, förresten!
Tack flickan!
I samarbete av Beautyzone.se har jag nu en tävling på min blogg där du har chansen att vinna en valfri produkt till ett värde av 100 kr. Klicka på länken för att komma direkt till tävlingen och lycka till!
http://dixiwonderland.com/2011/november/tavling-i-samarbete-med-beautyzonese.html#comment
Oh herrejösses, vilken skapelse! Orkar man röra sej efter att ha ätit den både till frukost och nattamat? 🙂
Jaaa då 😉
Mmmmmums! 🙂
Mums indeed!
ojojoj, vad gott!!
🙂
Alltså du, det här låter ungefär som det godaste jag någonsin hört talas om! Cheesecake – YUM, Dulce de leche – YUM – tillsammans YUMYUMYUM!! Måste seriöst provas och ätas väldigt snart 😉
Jag ska göra den igen i helgen, så jag varnar för att den kan vara beroendeframkallande 🙂
NEJ, här går inte att vara *håller för ögonen*, jag är på socker- och fett detox nu och en vecka fram (jäääättetråkigt!).
Usch ja, vad trist, men en vecka går fort!
Åh jääklar vad gott detta ser ut! 🙂 Cheesecake på DDL lär testas inom kort! Trevlig helg! Mvh Jessica
Och ännu godare är den! 🙂