Den här mormorsdekorerade tårtan, för visst ser den lite gammaldags ut?, skulle egentligen inte alls ha spritsad grädde på toppen. Men eftersom frostingen innehöll citronskal så blev den lite kornig, så ytan blev inte alls så smooth och snygg som jag velat ha den. Jag hade ju kunnat ana att citronskal inte blir automatiskt löses upp i en frosting, men det tänkte jag inte på. Så räddningen blev att spritsa grädde innan jobbet. Därför blev det dessa enkla duttar som ser lite gammaldags ut. Receptet på frostingen kommer från The Hummingbird Bakery Cookbook.
Själva tårtan blev i alla fall riktigt god, med sockerkaksbotten med riven citron och lite citronsaft i, halloncurd som fyllningen och citronfrosting runt om. Jag ville ha en syrlig tårta för att väga upp de två andra mäktiga varianterna, men det hade helt klart passat bättre med en len frosting, som kanske denna. Tårtan blir syrlig nog ändå med halloncurden och citronen i kakan.
Vill man ha en högre tårta så gör dubbel sats av kakan och frostingen. Anledningen till att jag nöjde mig med en låg tårta var att jag inte hade så många runda formar.
Förresten, glöm inte att vara med och tävla i Matarkivets första ever tävling! Vinsten består av té och lemoncurd biscuits från underbara Fortnum & Mason. Klicka här för att vara med och tävla.
Citronkaka, 8 portioner
175 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 rumstempererade ägg
175 g mjukt smör
175 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
skalet av en 1/2 citron + 1 msk citronsaft
Sikta mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Vispa med elvisp tills allt har blandats ordentligt. Fördela mellan två smörade runda, lika stora formar, eller baka i en och samma form och dela sedan kakan i två bottnar. Baka i 175 grader ca 35 minuter. Låt ugnsluckan vara stängd de första 30 minuterna, så kakan ej sjunker ihop. Testa med en provsticka så att kakan är klar. Låt svalna helt innan du kan dekorera den.
Halloncurd, ca 5 dl
170 g hallon
100 g smör
200 g strösocker
finrivet skal av 1 citron
150 ml färskpressad citronsaft (3-4 citroner)
3 ägg
Mixa hallonen med äggen i en blender. Häll smör, socker, citronsaft och -skal i en teflonbottnad kastrull tills allting blandats ordentligt. Sila i hallon- och äggblandningen, minus kärnor och rör med visp på låg värme tills blandningen tjocknar och blir lik lättvispad grädde i konsistensen. Häll över i en skål och låt svalna innan användning. Håller sig ca en vecka i kylskåp.
Citronfrosting, till 1 liten tårta
Från The Hummingbird Bakery cookbook.250 g florsocker
80 g mjukt smör
2 msk rivet citronskal
25 ml mjölk
1 droppe gul hushållsfärg
Häll allt utom färgen i en stor skål. Vispa med elvip minst 5 minuter för len konsistens. Häll i färgen och blanda ordentligt.
Tårtbygge
Se till att du har två tårtbottnar; antingen genom att dela en kaka på hela satsen eller genom att du delade upp smeten i två formar. Lägg den undre bottnen på ett kakfat och bred ca 1 dl (minst) av halloncurden på sockerkakan. Lägg på den övre bottnen. Spackla runt om med frostingen. Dekorera hur du vill, jag använde vispad grädde och fjärilsströssel.
Åh, tååååårta. Inte lite sugen jag blev, såhär en timme innan lunch.
Halloncurd verkar gott! Firar ni något eller är det bara allmän tårt-fika?
Jag brukar baka tårtor till jobbet en gång i månaden för att fira den månadens födelsedagsbarn.
Ååh, den låter helt fantastisk jag ÄLSKAR citron, speciellt i tårta! Låter gott att kombinera citronen med hallon, jag måste prova det! Tycker det var tur att frostingen blev lite grynig, det blev ju så fint med spritsningen på toppen – hade varit synd att missa den 😉
Hihi, du kan alltid se det positiva!
Låter mycket gott!
Tack!
Ser god ut och måste ha smakat härligt friskt! 🙂
Ja, det gjorde den!