När jag var liten tittade jag på amerikanska serier såsom Beverly Hills 90210 och Baywatch och sedan dess har jag alltid velat äta glass ur en pappburk när jag var ledsen (men nu finns ju Ben & Jerry’s och Häägen-Dazs överallt så det har jag prickat av) och andra typiskt amerikanska saker. Det är antagligen därför jag lusläser Pioneerwoman cooks och var tvungen att prova en riktig mac ‘n cheese.
Jag har alltid trott att detta var den ultimata comfort-maten och jag förstår varför när jag tittade i ingedienslistan och insåg hur mycket ost som skulle i. Men jag följde receptet till punkt och pricka och väntade med spänningen medan det bubblade klart i ugnen.
Och visst var det gott, särskilt det extra ostiga, knapriga översta lagret , men det kändes ändå lite bland och trist i kryddningen trots att jag saltade och pepprade ordentligt och hade i lite cayennepeppar.
Så ja, detta var väl ett litet antiklimax, men jag kanske inte hade haft lika höga förväntningar om jag lagat detta tidigare i livet… 🙂

Macaroni and cheese, 3 portioner
Anpassat efter The Pioneerwomans recept.475 ml makaroner (2 cups)
1 uppvispat ägg
4 msk smör (1/4 cup)
4 msk vetemjöl (1/4 cup)
235 ml mjölk (1 1/4 cup)
1 tsk Colman’s senap
225 g riven ost (1/2 lb) till såsen + mer till topping
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
Koka makaroner tills de är väldigt fasta. Häll bort vattnet.
Vispa upp ett ägg i en liten skål.
Smält smör och häll i mjölet i en stor kastrull. Vispa på medelvärme ca 5 minuter under omrörning. Häll i mjölken och senapen och vispa tills jämn konsistens. Vispa kontinuerligt på medel-låg värme tills blandningen är väldigt tjock. Sänk då värmen.
Häll några skedar av blandningen och blanda med ägget, vispa och häll sedan äggblandningen i kastrullen. Vispa konstant. Häll i osten och kryddningen. Smaka av så att såsen blir tillräckligt salt.
Häll i de kokta makaronerna och rör om. Häll blandningen i en smörad gratängform och strö på mer riven ost. Gratinera i 200C ugn ca 20-25 minuter.
Ja, Mac & Cheese är något man sett på tv och velat testa, jag har en version på denna maträtt på min blogg; http://hovkonditorn.blogspot.com/2010/11/mac-cheese.html
Ha det bra!
Håller med. Man ville ju leva som i ”Bevvan”. Testade mac & cheese en gång och egentligen ganska smaklöst. Föredrar mammas makaronipudding som väl är en försvenskad variant antar jag.
Ja, lite smaklöst är det.
Har också i alla tider undrat hur Macaroni and cheese smakar! Kul att du lagade den 🙂
Mer än jag då, alltså?!
Visst blir man lätt påverkad av allt man ser/har sett i Amerikanska filmer och serier, det är med att käka glass ur förpackningen verkar vara väldigt uramerikanskt (undrar just om det är väldigt vanligt?). Lyckokakor är en annan grej som vi förknippar med amerikanska tvprogram, precis som munkar och vatten ur gigantiska behållare:)
Allt det andra har vi i England med. Water coolers på jobbet, fortune cookies med kinamaten och faktiskt så äter jag ibland glass ur paketen, men det måste vara typ Ben & Jerry glass som inte smälter på direkten. 🙂 Men visst är det kul hur film/teve påverkar oss?!
Ha ha kan inte mer än hålla med dig. Mac’n’cheese verkade ju vara rätten skänkt från ovan om man ska tro serierna. Har för mig att jag sett det i någon torr-variant, som man typ kokar med mjölk eller dylikt. Lockar inte mig så vansinnigt, ditt recept verkar godare. Och så får man ju korv till.
Ja, det finns någon påsvariant men tror inte det är vidare gott. 🙂
Makaronipudding med stekt bacon och lök i är bättre. Men det ska inte vara mindre ost för det 😉
Det kan vara lite trist ja, var jätteförvånad första gången jag testade det första gången och fick en låda i handen med makaroner och ostpulver – det är mest den sorten som äts nu när allt ska gå fort och vara billigt =/ Är nog fruktansvärt onyttigt, men man blir lite beroende efter ett tag, när en låda bara kostar typ 30 cent. Nej, ostpulver går bort, men det finns goda recept på det också tycker jag, det är lite som köttfärssås, alla har sin egen variant – vissa bättre, vissa sämre 😉 Din ser väldigt lockande ut i alla fall, måste jag säga 🙂 OST ❤ Och så använde du den rätta sortens makaroner – PRECIS den ska det vara 😉
haha, ”första gången jag testade det första gången” – hmm… Alltså jag har bara testat det för första gången EN gång, efter det var det liksom inte första längre… Blev lite fel där 😉
Vilken svensk ost är godast att använda till denna rätt?
Lagrad prästost eller Västerbotten passar bra. Går iofs bra med vilken lagrad hårdost som helst, men själv är jag svag för just prästost. 🙂
macaroni cheese är fantastiskt gott! Var på utlandsstudier i Skottland och åt det flera gånger på olika pubar, de kan det där alltså! Älskar blandningen av ost och pasta! mums!
Ja, det är minst lika poppis i Storbritannien som i USA. 🙂