Here we go again – fredagsmat

Vissa saker tröttnar jag aldrig på. Biff med hemvispad bea är en sak, och bakad camembert en annan. Liksom all plockmat. Det finns ännu fler exempel, men det är nog dessa två saker jag äter allra mest. I alla fall på fredagar.

Förra fredagen hade vi en god, men ganska sparsmakad samling av plockmat. Det var charkuterier (ungersk korv; milano salami; chorizo; saucisson), gott bröd, philadelphiafyllda inlagda minipaprikor (mycket billigare än att köpa färdigfyllda) och så en bakad camembert att doppa brödet i. Egentligen skulle vi haft kycklinglevermousse också men det hann jag inte med, så den åt vi som förrätt dagen efter istället.

Att baka camembert är superenkelt, men vi tar det igen, i fall ni har glömt. 😉

Bakad camembert, 2-4 personer beroende på vad som mer serveras

1 hel camembert, jag brukar köpa av märket Le Rustique

bröd  att servera till

även cornichoner, päron etc.  passar bra till

Värm ugnen till 200C. Strippa osten men om den ligger i en trälåda så lägg tillbaka den i underdelen av lådan alt. lägg den i en ugnsfast liten form/tallrik. Skär några skåror i osten innan den ställs in i ugnen. Låt stå i ugnen tills varm rakt igenom och lite bubblig, ca 20 minuter. Servera genast och doppa brödet i osten som en fondue och NJUT!

12 reaktioner till “Here we go again – fredagsmat

  1. OST! Älskar ost! Kan aldrig bli för mycket ost som jag brukar säga.
    Bakad camembert säger du… hmmm… Synd att middagsplanerna redan är spikade för ikväll, men lite kvällssnacks kanske?

  2. Ost på det sättet är ljuvligt. Det kan man aldrig få för mycket av….jo, möjligtvis kan midjan få för mycket av det! 😉

  3. Detta är precis samma som vi oftast äter som mysmat. Blandad chark, goda ostar, allt möjligt småplock… Fast jag brukar kanske inte baka camemberten. Men på din beskrivning låter det ruggigt gott. Får vi göra till nästa gång det blir plockmat.

  4. Äsh, dumma jag, varför skulle jag ge mig på att kommentera på Scandelights när jag i stället kan kommentera här? Vi åt faktiskt också bakad camembert i fredags, och det var alldeles för längesedan. Vi hade en stor hög med olika sorters salami, nybakade surdegsbaguetter samt lite annat smått och gott till (lite kylskåpsplock). Vi brukar gnida in osten med en delad vitlöksklyfta, samt hälla lite vit vin uppepå, innan vi bakar den. Minns inte vem som inspirerade till den kryddningen, men det var säkert något matlagningsprogram för åratal sedan. Otroligt gott är det, i varje fall!

    1. Jag har också provat med vitlök och vin, men märkte ingen större skillnad utan, kanske för att den osten jag brukar använda är rätt vällagrad?! Later perfekt med en massa salami och surdegsbaguette till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s