Ugnsstekt kyckling med rökt salt och vitlök, vitvinssås och ugnsbakad butternutsquash

Förra veckan körde vi söndagsmiddagen på lördagen av den enkla anledningen att vi skulle iväg på söndagen och att det var extrapris på hel kyckling. Jag lägger mycket pengar på mat eftersom jag tycker om att äta gott, men jag försöker köpa kött och grönsaker efter vad som är på erbjudande och efter säsong. De två sakerna sammanfaller dessutom ganska ofta.

För ett tag sedan fick jag nys om en saltleverantör med intressanta produkter, Halen Môn, så jag köpte dels vanligt flingsalt, dels rökt salt och vaniljsalt. Spännande eller hur?

Till kycklingen provade jag det rökta saltet och smaksatte den annars bara med smör, vitlök och vitpeppar. Jag ville inte salta för mycket, vilket gjorde att det mest var en hint av röksmak som kom fram, så om ni vill testa detta, så ta lite mer än jag gjorde.

Till kyllingen (som det heter på skånska, eller hur Mårtenssons?) hade vi ugnsrostad potatis som jag lade i samma form som kycklingen så de kunde suga upp köttsaften. Mums! Jag testade även att prova Karins recept på ugnbakad butternutsquash med feta och pinjenötter, dessutom hade vi haricot verts och en vitvinssås till. Det var gott må ni tro!

Hel ugnsstekt kyckling med vitlök och rökt salt, 4 portioner

1 mellanstor kyckling

3 msk smör

3 tsk rökt salt, krossat i mortel

vitpeppar

3 bakpotatisstora potatisar, skalade och skurna i stora bitar

1/2 rödlök i klyftor

Skölj kycklingen och ansa den om det behövs. Skär en skåra i skinnet över båda brösten. Kör in fingret och skapa en ficka mellan skinn och kött längs med hela bröstet. Skär två skåror i vardera låren. Blanda smöret med vitlöken och smeta in detta i bröstfickorna och på låren. Smeta ut resten runt om på kycklingen. Salta och peppra runt om. Lägg i en braspanna med lite olja i botten. Lägg i potatis och lök. Stek i 200-gradig ugn i 45-60 minuter eller tills kycklingen är klar (klar vätska vid lårbenshalsen) och potatisen mjuk. Täck med folie och låt köttet vila. Skär sedan upp. Strö över lite mer rökt salt och servera.

Ugnsbakad butternutsquash med feta och pinjenötter, 4 portioner

1/2 butternutsquash

3 msk feta

1 msk pinjenötter, eventuellt rostade

Gröp ur butternuten och skär av ändarna. Skär i kuber och lägg i en ugnsfast form. Strö över smulad feta och pinjenötter, salta och peppra. Baka i 200C ugn ca 20-25 minuter. Servera.

Vitvinssås till kyckling, 2 portioner

1 dl vitt vin

2 tsk balsamvinäger

1 tsk kycklingfond

1 dl grädde

1 tsl mild chilisås

salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en såskastrull. Låt koka upp. Smaka av med fond, salt och peppar.

Annonser

13 thoughts on “Ugnsstekt kyckling med rökt salt och vitlök, vitvinssås och ugnsbakad butternutsquash

  1. Klart som korvspad (eller kanske kyllingaspa) att det heter kylling, finns det något annat ord?
    Vaniljsalt låter ju onekligen spännande, ska bli kul att se vad du ska använda det till!

    1. 😉 Ja, jag tycker också det är spännande men har inte kommit på något bra sätt att använda det ännu. Så kom gärna med förslag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s