Palsternackssoppa med stekt svamp

Sopporna är still going strong hos oss och det blir minst en soppa per vecka, gärna gjorda på rotfrukter. Jag fick syn på ett recept på palsternackssoppa med stekt svamp på Pyttes eminenta sida, och gjorde min egen version av soppan. Riktigt gott!

Palsternacka är ju en ganska söt rotfrukt, så det behövs lite lök och vitlök för att balansera upp sötman, och den stekta svampen fyller precis samma funktion. Tryffeloljan bara förstärker svampsmaken och ger soppan lite lyx. Ibland behövs det på en måndag, inte sant?!

Palsternackssoppa med stekt svamp, 2 portioner

500 g palsternackor (ca 5 st) skalade och skurna i mindre bitar

1/2 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

vatten

1 tsk grönsaksfond

1 dl grädde

1 tsk torkad timjan

salt, vitpeppar

Till servering:

6-7 skogschampinjoner, tunt skivade och stekta i smör och olja, samt tryffelolja

Stek löken i lite olja i en stor kastrull utan att den tar färg. Sänk värmen och pressa i vitlöken och låt fräsa en halv minut. Lägg i palsternacksbitarna och fräs någon minut till. Täck palsternackorna precis med kokande vatten. Häll i fonden och koka upp. Koka tills palsternackan är mjuk. Häll av en tredjedel av vattnet men spara det. Mixa resten slätt. Tillsätt mer av kokvattnet om du behöver. Koka upp palsternackspurén, häll i grädde och timjan. Smaka av med fond, salt och peppar. Tunna ut med lite mjölk om det behövs. Servera med svampen ovanpå och några stänk tryffelolja.

18 reaktioner till “Palsternackssoppa med stekt svamp

  1. Mmm, låter riktigt, riktigt gott! Tryffelolja har jag ingen, men jag tror säkert att det är mumsigt utan också 😀 Palsternacka är ju SÅÅ gott, men lite underskattat sådär bland alla andra goda rotfrukter…

    1. Tryffeloljan behövs absolut inte, men jag brukar använda den så fort jag kan komma på en ursäkt. 🙂

  2. Ibland glömmer man ju liksom bort godbitar som palsternacka. Synd och skam, för det är ju så gott så gott. Jag ska också införa sopp-dag hemma hos mig!

    1. Den glöms lätt bort, det håller jag med om! Soppdag är det bästa, både gott och billigt (iaf om man kör grönsakssoppor).

  3. Palsternackssoppa gjorde vi förra året – det är ju löjligt gott! Men som du säger – det behövs balanseras upp lite. Ska def. prova med svamp nästa gång!

  4. Köpte för ett tag sedan en liten flaska tryffelolja eftersom jag stötte på det lite överallt, men sen har den bara blivit stående… Mer tips vad jag kan använda den till?

  5. Jag vågar knappt använda tryffelolja längre efter att folk hoppat på mig om att det är en kemiskt framställd produkt. Sällan man använder mängder dock ju och väldigt specifik smak som är svår att få till på annat sätt (utom möjligen riktig tryffel då, men det är kanske inte _vardags_lyx :)). Ser väldigt gott ut iaf.

    1. Ja, det är ju lite si och så. Jga har dessutom köpt vissa som inte ens smakar mycket tryffel. Men har planer på att återanvända tryffel jag har i honung till olja. Det borde ju funka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s