Champagneprovning på Harrod’s

Höstens eller i alla fall förra veckans höjdpunkt inföll på en tisdag, nämligen champagneprovningen på Harrod’s. Vi har varit på två Harrod’s-vinprovningar tidigare; en med Toscanska viner och en med viner från Bordeaux, men den jag sett framemot allra mest var denna champagneprovning.

Det var alltså med höga förväntningar jag gick in i en av Harrod’s restauranger där de 80 champagnerna var utspridda på bord runt om i lokalen. 300 besökare hade köpt biljett och eventet var helt slutsålt.

Vid varje vinprovning får man ett glas, en broschyr som presenterar vinerna, en lista som man kan föra anteckningar i och en penna. Jag har inte lyckats skriva ner någonting på någon av provningarna, det överlåter jag till Christopher, men vi markerade i alla fall våra favoriter.

Det fanns dels en hel del kända namn representerade som t ex Krug, Lanson, Veuve Clicquot, Perrier Jouet, Mumm, Moët & Chandon etc och en del av dessa ville vi prova men en del var vi inte särskilt intresserade av (bland annat för att vi provat dem tidigare).

Vi började hos Taittinger och smakade oss igenom sortimentet. Redan här märkte jag att av bubblorna för mannen som hällde upp och berättade för oss om vinerna var riktigt generös, men ömsom vin ömsom vatten hjälpte i alla fall.

Jag tänker inte rabbla upp alla champagner vi provade eller i vilken ordning, för om jag ska vara ärlig kommer jag inte ihåg i vilken ordning vi gick runt. Jag lade allt krut på att komma ihåg flaskorna istället.

Men jag vill gärna nämna våra favoriter, och besvikelser, från kvällen. Vissa av champagnerna kanske inte kan vara så lätta att hitta på Systembolaget, men Harrod’s säljer dem i alla fall allihop.

Vårt absoluta favoritchampagnehus under kvällen var Philipponnat. Ett litet champagnehus men ett av de äldre. Alla fyra champagnerna som serverades var utomordenligt bra även om den som hette non dosée (=utan tillsatt socker) var aningen för torr att dricka som sällskapsvin. Till mat hade den dock passat utmärkt. Naturligtvis var vintagechampagnerna de allra bästa, men de är galet dyra,  så kan jag verkligen rekommendera deras Royal Réserve NV som faktiskt smakade åt vintage-hållet. Att endast få smaka dessa champagner hade gjort kvällen för mig, så goda var de, så det är med glädje jag rekommenderar en i mitt tycke mycket kvalitativ produkt.

Andra starkt lysande stjärnor var Ruinart‘s Blanc de Blanc, den enda av märket jag skulle köpa, samt Gosset‘s champagner.

Gosset är ett av de allra äldsta champagnehusen och har väldigt gott renommé och ändå var det först nu jag hörde talas om dem.

Goutorbe-Bouillot, Jospeh Perrier och Dampierre var andra märken av utsökt kvalitet. Den senare serveras på de franska ambassaderna runt om i världen och den första blev vi rekommenderade att prova av en av de som jobbar på Harrod’s vinavdelning.

En av höjdpunkterna under kvällen var naturligtvis att få prova champagne av den dyrare sorten, som man kanske inte hade fått anledning att prova annars. Att på en och samma kväll dricka Dom Perignon, Cristal, Krug och Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill kändes mäktigt. Av de fyra giganterna var Dom Perignon och Cristal väl unga för att smaka sitt bästa, Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill motsvarade inte förväntningarna, men Krug var fenomenalt god.

Vi hade faktiskt tänkt hoppa över de mest mainstreama märkena som vi ändå har smakat vid flera tillfällen, som Veuve Clicquot, Moët & Chandon och Perrier Jouet, men med lite tid över i slutet provade vi för skojs skull. Det blev magplask rakt igenom. Eller i alla fall för de två förstnämna, inte ens Moët & Chandon 2002 var god, däremot står de ju bakom Dom Perignon som jag verkligen tycker om, och nog den vintage jag själv skulle köpt, då den inte är lika dyr som flera andra. Perrier Jouet var inte lika dålig, men den föll ganska platt, lite vattnig sådär.

De stora champagnehus som Christopher (han kan betydligt mer om vin än jag, men efter att ha smakat mig igenom sortimentet håller jag verkligen med) rekommenderar är Laurent Perrier, Louis Roederer och Pol Roger (endast deras Brut NV).

Det serverades lite canapéer även denna gång och vi hann kasta i oss några stycken, men vi höll helt klart fokus på bubblorna. 

Slutligen vill jag rekommendera ännu en champagne, som dessutom är den perfekta presenten; snygg flaska (riktigt snygg faktiskt) med gott innehåll från Leroy-Duval, ännu ett champagnehus med gott renommé, nämligen deras Paris Brut.

Annons

13 reaktioner till “Champagneprovning på Harrod’s

 1. Tack för alla fina tips! I år ska jag inte stå på Bolaget dagen innan nyår för att få köpa den stackars flaskan ingen ville ha….

  1. Du, det låter som en plan! 🙂 Nu vet jag ju inte riktigt vad Systembolaget har, men de största märkena har de garanterat!

 2. Så kul att få se bilderna från avsmakningen, där skulle vi ju velat ha varit!
  Just Perrier Jouet ser man väldigt ofta i amerikanska tv-serier har vi lagt märke till, snacka om lyckad produktplacering… vi snackar ofta om att vi skulle vilja testa bubblet i ”den blommiga flaskan”:) Men vad vi har förstått så finns den inte på systembolaget och priset när vi kollat den i Köpenhamn har fått oss att avstå…
  Louis Roederer är en av våra favoriter faktiskt, mycket gott bubbel för pengarna.

  1. Jag har faktiskt inte spanat in Perrier Jouet i många serier, får nog titta bättre. Menar ni Belle Epoque? Den flaskan var tyvärr slut när vi gick fram till dem, och flaskan är ju fin men tror absolut att man kan få bättre champagne för pengarna.

 3. Spännande! Låter som en trevlig och lärorik kväll (med så mycket bubbel måste väl alla gått därifrån mer eller mindre sloshed.. tisdagstrevligt ;))

 4. Kul!! Vi var på Matmässan förra året, det fanns inte så mycket mat att provsmaka men en uppsjö av vin och champagne. Behöver jag tillägga att vi hoppade vinerna och gick rakt på de finare champagnen, så pass att mäss-salen gungade när vi gick därifrån! 🙂

  1. Hihi, då fick ni i alla fall valuta för pengarna. Kan ärligt säga att varken vi eller någon annan har gått nykter hem från en av Harrod’s vinprovningar. De är verkligen generösa. Alla kastar sig dessutom över snittarna som gamar för att man behöver mat för att hantera alkoholen. Rätt kul egentligen!

 5. Gud så kul att kunna jämföra olika sorter och prisklasser vid samma tillfälle. Det är verkligen då skillnader märks. Är grymt avundsjuk, men tackar för era tips.

  1. Ja, det är inte så ofta man får chansen, så det var himla kul. Vid ett festligt tillfälle smakar ju det mesta bubbel gott, men kul att veta var man kan få bäst champagne för pengarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s