Min fiskgratäng med räkor

Äter ni mycket fisk? Jag äter inte tillräckligt mycket, trots att jag tycker det är gott. Tror det beror delvis på att jag inte är så förtjust i kokt fisk och stekt fisk kan bli lite tråkigt i längden. Sushi däremot, skulle jag nog kunna äta varje dag!

För att variera mig lagade jag min första fiskgratäng förra veckan, och gud så gott det var. Jag smaksatte såsen med dijon och dill och lade på några räkor också. Mums!

Min fiskgratäng med räkor, 2-3 portioner

3 tilapiafiléer

100 g skalade räkor

Sås:

2 msk smör

1,5 msk mjöl

5 dl mjölk

1,5 dl grädde

1,5 tsk dijonsenap

1/2 fiskbuljongtärning

salt, vitpeppar

riven muskot

1/2 knippe dill, hackad

1/2 knippe gräslök, klippt/hackad

Potatismos:

ca 400 g potatisar

100 g smör

salt, vitpeppar

Smörj en form och lägg i fisken. Koka potatisen riktigt mjuk i vatten. Häll av vattnet och mosa ihop med smöret. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smält smöret till såsen i en teflonbottnad kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget tills såsen tjocknat lite. Häll i grädden. Smula ner buljongen, tillsätt senapen och smaka av med salt, peppar och muskot. Lägg i örterna på slutet.

Häll såsen över fisken och ställ in gratängformen i ugnen, 180C, ca 5 minuter. Ta ut och spritsa potatisen runt om i formen. Lägg räkorna i mitten och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Servera genast med t ex haricot verts.

16 reaktioner till “Min fiskgratäng med räkor

  1. Det går upp och ned med vårt fiskintag. Jag äter iofs sill tillsammans med ägg till frukost någon gång i veckan.
    Har du provat att göra ceviche på pilgrimsmusslor eller fisk? De är då halvråa. Blir oftast fräscht.

  2. Det dar ser riktigt gott ut. Far kanske bli i nasta vecka. Sjalv gor jag fisk i foliepaket idag. Brukar bli ganska gott. Tack for alltid lika trevlig matblogg.

    1. Fisk i folie är med himla gott. Glömmer dock ofta bort det, så tack för påminnelsen! Och tack så mycket – det värmer!

  3. Äter inte fisk så ofta som jag skulle önska! Man vill ju handla fisken samma dag som den tillagas, så jag tror att det finns ett visst motstånd där:-) Fin gratäng du fick till!

    1. Ja, det är helt klart det allra bästa. Ibland köper jag färsk och fryser, men brukar undvika fisk från frysdisken, det är inte alls lika gott! Tack, förresten!

  4. Fisk äter vi rätt ofta, men oftast blir det lax tillagad på olika sätt i ugnen.
    Öring och röding vill jag helst ha!

  5. Vi äter fisk iaf en dag i vecka men gärna två, är fiskälskare båda som tur är… Sushi håller Håkan på att lära sej tycka om och det börjar närma sej, Anki skulle precis som du kunna äta det 7 dagar i veckan:)

  6. Jag äter fisk rätt så ofta, sushi minst två gånger i veckan! Sen brukar det bli iaf en fiskrätt ytterligare. Jag älskar ju fisk, kan det ha ett samband med min uppväxt på en ö? Troligen. 🙂

    1. Den teorin låter rimlig! Sushi två gånger i veckan vill jag med äta, men konstigt nog har jag inte hittat så många bra ställen här i stan, inte för takeaway alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s