Vaniljcheesecake med muscovado

Ibland kan det bli riktigt tursamt när man inte hittar det man letar efter. Jag var på jakt, på internet, efter det perfekta cheesecakereceptet, på en bakad sådan. Men den hittade jag inte vilket fordrade mig att själv hitta på ett recept, och det är jag oerhört glad över nu i efterhand för denna vaniljcheesecake kvalar faktiskt in som den perfekta. Den är len och fin i konsistensen, smakar mycket av vanilj men har en smörig underton av muscovadosockret. Det bästa adjektiv jag kan komma på för att beskriva denna cheesecake är läcker. Ja, den är läcker helt enkelt.

Ovanpå ville jag ha något friskt som bryter av fint mot den krämiga vaniljen och jag körde på ett säkert kort; hallonsirap med stjärnanis.

Denna kaka var det andra bakverket jag bjöd mina arbetskamrater på i slutet av november för att fira den månadens födelsedagar.

Edit 17/02-12: En väldigt observant läsare märkte att vaniljen hade fallit bort i receptet. Det ber jag om ursäkt för det och receptet är nu uppdaterat och vaniljen finns med. Tack Ellie!

Vaniljcheesecake, 10 portioner

200 g digestivekex

70 g mjukt smör

600 g Philadelphia

1,5 dl ljust muscovadosocker

1 msk vaniljessens

1 dl strösocker

2 ägg

2 msk mjölk

1/2 tsk gelatinpulver

Hallonsirap:

170 g hallon

3/4 dl socker

1 hel stjärnanis

2 gelatinblad

Mixa digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda. Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper och tryck ut digestivesmulorna. Grädda i 175C 15 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen. Vispa Philadelphia, ägg och socker till en jämn smet med elvisp. Häll i vaniljen och rör i mjölken och gelatinpulvret och bred ut i springformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Den ska precis stelna runt om men vara lite dallrig i mitten. Låt svalna helt innan du breder på hallonsirapen.

Lägg gelatinbladen i blöt i en skål. Häll hallon, socker och stjärnanis i en kastrull. Låt koka ihop ca 20 minuter. Ta bort stjärnanisen och sila bort kärnorna. Häll tillbaka hallonsirapen i kastrullen och tillsätt gelatinet. Värm på så att geltinbladen smälter. Ställ sedan åt sidan och låt svalna lite. Häll på kakan när den är helt sval och sirapen så sval som möjligt utan att den börjat stelna. Förvara kakan i kylen i minst 4 timmar innan servering.

Annons

19 reaktioner till “Vaniljcheesecake med muscovado

  1. Nu fick jag svar på min stilla undran varför du brukar baka till jobbet. Kan tänka mig att det är populärt! Hmm, det är kanske det jag ska satsa på för att göra mig oumbärlig på jobbet…?

    Bakad cheesecake är en stor favorit hos mig, toppingen med hallon och stjärnanis låter som något som bör testas.

    1. Trodde jag hade tjatat om varför hur mkt som helst. 😉 Den blev verkligen dögod, och jag föredrar de bakade framför de som bara ställs i kylskåp, ger annan smak och bottnen blir så mycket godare om den förbakas.

  2. Ja, jag är också avis på dina arbetskamrater som får sådana här godsaker serverade! Och så är jag lite avis på dig som har kollegor att baka till 🙂 (Det har jag som tur är nog snart också, känner dem bara inte tillräckligt väl ännu för att outa mitt bakintresse)

  3. Hej! Jag undrar var vaniljen är i vaniljcheesecaken…? Har läst genom receptet flera gånger men hittar inget som ger vaniljsmaken? Annars verkar det vara ett superbra recept 🙂

    1. Vilken tur att man har uppmärksamma läsare! Tack! Vaniljen har fallit bort. Det var vaniljessens jag använde och jag får dubbelkolla mina anteckningar men det behövdes ganska mycket, ca 1 msk. Ska uppdatera receptet! Tack igen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s