Mera julklappstips: böcker

Jag har alltid varit en riktig bokmal, och i gott sällskap av två likadana föräldrar så har jag läst en hel del böcker genom åren.

Igår läste jag en krönika i gratistidningen Stylist (som delas ut varje vecka här i London) att antalet barn som inte äger en enda bok här i UK blir större och större. Det fick mig att tänka till. Inte en endaste bok? Det är raka motsatsen till min uppväxt, men det är klart att alla inte har samma förutsättningar och att alla föräldrar gör inte samma prioriteringar som mina gjorde.

Av den anledningen vill jag slå ett extra slag för böcker som julklapp. De får inte glömmas bort bland filmer, DVD-boxar och annat. Detta är ju en matblogg, så först och främt vill jag tipsa om lite kokböcker, men också om några favoriter i andra kategorier.

Kokböcker:

Den kokbok som mest förändrat mitt liv är definitivt Plenty av Yotam Ottolenghi. Har man växt upp i kött, sås och potatis-Sverige så öppnas en helt ny värld om hur man kan tillreda grönsaker och låta dem spela huvudrollen och inte bara vara tråkiga tillbehör till köttet och potatisen. £13.75 hos Amazon UK, där även bilden är lånad ifrån.

Om man tycker om att baka cupcakes så rekommenderar jag varmt Hummingbird Bakerys första bakbok, den finns nu i svensk översättning och i min mening, överträffar den uppföljaren Cake Days trots sin ringa tjocklek. £9 hos Amazon UK (där även bilden är lånad ifrån) eller 97 kr hos Bokus.

Hugh Fearnely Whittingstall är en av mina stora mat-idoler och trots att jag inte läst alla hans böcker ännu, så har River Cottage Everyday en speciell plats i mitt hjärta. Perfekt vardagsmat med det där lilla extra. £15 hos Amazon UK, där även bilden är lånad ifrån.

Ad Hoc at Home av Thomas Keller är helt fenomenalt bra och jag vill laga ALLT i den. Rekommenderas till en riktig matnörd. £21.20 hos Amazon UK, där även bilden är lånad ifrån.

Om ni inte redan köpt den så vill jag påminna om Lotta Lundgrens Om jag var din hemmafru. Den är alldeles underbar med sina provocerande sexiga bilder, moderna recept och snygg layout. Lika mycket en coffe table-bok som en kokbok. 225 kr hos Bokus. (Bild från bokus.com)

Barn- och ungdomsböcker:

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian har jag läst otaliga gånger och den visar verkligen på skillnader barn emellan och beskriver hur kärlek kan uppstå mellan en gammal vresig gubbe och en liten otrygg pojke. 103 kr hos Bokus, där bilden är lånad ifrån.

Maria Gripes böcker har alltid legat mig varmt om hjärtat, särskilt När tordyveln flyger i skymningen och Skuggornas barn. 129 kr styck hos Bokus.

Skönlitteratur:

Jo Nesbös böcker om Harry Hole är välskrivna deckare och spännande till tusen. Hole är en antihjälte, men man kan inte låta bli att tycka om honom.

Håkan Nesser har skrivit mer än Van Veeteren-serien (som jag dock också rekommenderar) men lite mer filosofiska böcker är serien om Barbarotti. Maskarna på Carmine Street är mysig och tänkvärd. Från 49 kr på Bokus.com, där bilden är lånad ifrån.

Boktjuven av Markus Zusak fick jag av min bästis Emma, och den är verkligen fin och otroligt välskriven. Frn 44 kr i pocket från Bokus, där jag lånat bilden.

Annonser

12 thoughts on “Mera julklappstips: böcker

  1. Här går läsandet i berg o dalbana, minst sagt. På semestern är vi riktiga bokmalar båda två och slukar det mesta, men resten av året blir det lite si o så…
    Lottas kokbok fick Anki i present, riktigt häftig bok med många fräsiga bilder.

    1. Jag har också bivit periodare sen jag började jobba. Försöker läsa i tuben men det är svårt med en tung bok… 🙂

  2. 🙂 hehe, du har väl läst mitt ”tacktal” 😉 Älskar också böcker och det är i princip min standardjulklapp till kreti och pleti 🙂 Fick med mig en del från årets bokmässa då jag jobbade för Bonnier 🙂 Såg förresten Lotta skymta förbi men hann inte säga hej.

    1. Nej, det har jag inte, ska genast kika! Vad kul att du fick med dig en del från bokmässan, perfekt att spana in julklapparna där. Och coolt att du såg Lotta. 🙂

  3. Oj, så många smileys det blev. Glömmer av att jag inte skriver på Twitter. Måste vänja mig av vid ofoget snarast…

  4. Godnatt Mister Tom- roligt att du tipsar om den boken. Kommer ihåg att jag äääälskade den när jag läste den för många många år sedan och är en av de där böckerna som man liksom aldrig glömmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s