I lördags var vi några stycken som blev hembjudna till Ian och Anna på julmiddag. Men inte vilken julmiddag som helst, denna hade både engelsk och finsk mat. Anna stod för det finska och Ian för det brittiska, och de tävlade dessutom om julskinkan eller kalkonen var godast. För min del blev det oavgjort, och hatten av för båda kockarna – allt var otroligt gott!
Först fick vi små snittar på rågbröd med pepparrot och rökt renkött, samt rökt lax. Renköttet var riktigt gott, och Annas mamma hade haft det med sig från Finland när hon hälsade på.
Varmrätten var en helt buffé bestående av mör kalkon med hemmagjord stuffing och klädd med pancetta, roast potatoes, baconlindade korvar, saftig griljerad skinka, finsk jullåda som var en puré på potatis och palsernacka som ugnsbakats med ströbröd på toppen, och en sallad på rödbetor och potatis.
Allt var riktigt gott och vi åt och åt. Sen tog vi en liten paus innan jag ordade till efterrätten; en riktig retroklassiker – Glace au four, min mammas version med havrebotten (recept kommer i ett eget inlägg imorgon).
Eftersom det är glass fick vi äta den ganska snabbt, sen tog vi en liten paus till innan vi satte tänderna i cheesecaken som Jenny tagit med sig.
Ett stort tack till värdparet; Anna och Ian:
Foto: Jenny Mills
Så fint! Glace au four med havrebotten är en barndomsklassiker, så gott!
Härligt att det var mer än vi som åt det på 80-talet!
Hurra för att få gå bort och äta, speciellt när hemmet är i kartonger! Är du färdiginstallerad i nya lyan?
Ja, verkligen!! Ja, helt uppackad nu. Såå skönt, hur har det gått det för dig?
Gud så roligt att få testa på vad andra äter till jul. Jag kommer ihåg när vi bjöd vår värdfamilj i Sheffield på svensk julmat. Deras barn blev helt förskräckta när de smakade Janssons frestelse 🙂
Kan tänka mig att Janssons var lite väl annorlunda för barnen. 🙂